2014. szeptember 8., hétfő

Le 8 Septembre 2014

Ma megint jó sokáig aludhattam, nem kellett sehova rohannom. Mire felmentem kávézni, Marie Luce már elment valahová, egy cetlire kiírta, hogy mikor jön. Váltottam néhány sms-t Jeremyvel, aki a szomszédban üldögélt. Reggeli után át is ugrottam hozzá néhány jó tanácsért és elújságolni: lett lakásunk. Megbeszéltük, hogy holnap délután elkísér a bankba, végre feltehetem a pénzemet egy francia számlára, mert itt anélkül elég nehéz érvényesülni.
Place Bellecour
Délután 2-kor találkoztam Lu-val a Place Bellecour-on, Lyon egyik legszebb terén. Mivel a Bellecour nagyobb még a moszkvai Vörös Térnél is, természetesen fél órát keringtünk, amíg megtaláltuk a jó irányt, és elindultunk a Student Welcome Days-re (egy lyoni egyesület önkéntesei segítenek majdnem egész szeptemberben itt az elveszett külföldieknek akármiben, legyen az bank, telefonvásárlás, lakáskeresés…) Hamarabb odaértünk, mint hogy a kávézó kinyitott volna, ezért addig letelepedtünk egy közeli szökőkútnál egy picike téren és átbeszélgettük a maradék időt.
Szökőkút
A My Little Café-ba visszatérve 3-kor, jóval több embert találtunk, mint egy órával azelőtt. Szerencsére egy francia srác rögtön odaugrott, mikor látta, hogy kissé el vagyunk tévedve, és elmagyarázott mindent angolul, amit csak tudni akartunk. Még szerencse, hogy ellátogattunk ide, mert kiderült, hogy nem mindegy, milyen sorrendben kezded el a francia életedet. Először biztos lakcím kell, mert csak úgy tudsz bankszámlát csináltatni, telefont pedig csak akkor tudsz vásárolni, ha van francia számlaszámod. Kicsit compliqué az egész, de elvileg holnap meg tudunk mindent oldani. Nagy mázlink van, mert egy francia állami szervezet a CAF majd megtéríti egy részét a lakbérünknek, csak oda is be kell jelentkeznünk minél hamarabb. Szerencsére ezek a jóarc francia önkéntesek ebben is segítenek majd nekünk. Azért ezen mindig elcsodálkozok, hogy itt ennyiféle támogatást igénybe lenni, csak azért, mert egyetemista vagy – és nem érdekel senkit, hogy itteni, vagy bevándorló…
A rengeteg új információval telítődve elindultunk körbenézni egy kicsit a városban, végigsétáltunk a Rue de la République-en, és kicsit bolyongtunk a kis utcákban is. Nem vettünk semmit, de boltról boltra jártunk Lu-val és mutogattuk egymásnak a szebbnél szebb ruhákat, táskákat, mindenfélét. Kiderült, hogy teljesen egy húron pendülünk, ő is pont ugyanolyan táskaőrült, mint én, ő is naponta háromszor öltözik át minimum – szerintem össze fogunk veszni az egyetlen tükrön a lakásban –, ő is imád vásárolni, és pont ugyanolyan egészségesen tervezi az étkezéseit, ahogy én. Ezen kívül minden nap futni akar járni (pont mint én), ezért is jó, hogy közel van a park. Elkezdtük hát tervezni a közös életünket, kitaláltuk, hogy international flat-et csinálunk a lakásunkból, akárkit befogadunk, akinek szüksége van néhány napi lakhelyre, ismerkedünk, bulizunk, és persze tanulunk is. Azt mondta, ő sem akarja nagyon ellazulni az egyetemet, mégiscsak azért jött, hogy szélesítse a látókörét, és új tudással gyarapodjon.
Nagyjából 3 óra bolyongás után mindketten elfáradtunk, és elindultunk hazafelé. Holnap majd újra találkozunk, a bank, telefon, internet miatt, egyszerűbb együtt csinálni ezeket, mint külön-külön.

Itthon minden új információt átadtam a mindig kíváncsi Marie Luce-nek, aztán bevetettem magam a szobámba, kicsit rendezgetni a dolgaimat. Most pedig pillanatokon belül megsütöm az itteni első rántottámat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése