2014. szeptember 18., csütörtök

Le 17 Septembre 2014

Reggel 8-kor keltem (még mindig nem elég egy óra a készülődéshez) és, megint késésben indultam el – még kávét inni sem volt időm –, a nagy rohanásban ragasztottam egy cetlit a nevünkkel a postaládára, hátha így kapunk levelet végre a banktól.
Az egyetemre szerencsére időben beértem, 10-kor kezdődött az első órám, ami egyszerűen zseniális volt. Ezt már egy „igazi” egyetemi tanár tartotta, aki akkor kezdett el ezen az egyetemen tanítani, amikor én születtem. Nagyon szimpatikus volt, mesélt magáról, a kutatásairól (járt Magyarországon is), és természetesen az antropológiáról. Az óra fantasztikus volt. Némi filozófiai háttérrel magyarázta, ki mit lát a világból, miért fontos, hogy mindenki másképp lássa a világot, amiben mindannyian élünk. Nagyjából hatvanan voltunk, mindenki figyelt, jegyzetelt, pedig ez még csak a bevezető óra volt. Két tanárunk lesz, akik felváltva tanítanak – minden héten más jön – és a vizsga az utolsó órán lesz megtartva. Az óra címe Corps et langage (test és nyelv), és azt fogjuk itt megtanulni, hogy hogyan kommunikál az ember a kezdetek (azaz az Őskor) óta, miért képezi a nyelv részét a testbeszéd. Mindez azért fontos, hogy megtanuljunk akármilyen kultúrából érkező embereket megérteni a testbeszéden keresztül, és mi is megértessük magunkat akármilyen körülmények, emberek között. Emellett pedig megtanuljuk, hogy különböző kultúrákban hogyan alakult ki a beszéd, a nyelv, mint kommunikációs eszköz. Ez annak, aki antropológiával foglalkozik, szerintem – és tanárunk szerint is – elengedhetetlen, mert folyamatosan különböző kulturális háttérrel rendelkező emberekkel kell együtt dolgoznunk, akár együtt élnünk, fontos, hogy megértsük őket, emellett pedig hogy mégis valamilyen szinten objektíven figyeljünk. Kicsit nehéz volt odafigyelni, mert rengeteg filozófiai utalást tett – kicsit olyan volt, mint Saumur-ben az első néhány filozófia óra ahol iszonyatosan kellett figyelni és gondolkozni, hogy megértsd, amit a tanár magyaráz. 
Az ebédszünetemben megpróbáltam használni az egyetem wifijét, nem sikerült, ezért beültem a kávézóba és annak ellenére, hogy folyamatosan ledobott az internet, sikerült a legfontosabb dolgokat elintézni.
Kettő előtt néhány perccel pedig már ott álltam az Amphi Cujas előtt. Az egyik lány hétfőről (akivel együtt csináljuk majd a prezentációt) pont kijött, tüzet kért, beszélgettünk. Később csatlakozott két srác is, és mikor kiderült, hogy Magyarországról jöttem, mindkettő elkezdett kérdésekkel bombázni, de nagyon helyesek voltak. Rájöttem, hogy az öngyújtóm a tökéletes eszköz mindenkivel megértetni, honnan jövök, mert rajta van a Balaton. Mondjuk Léo, az egyik srác azt hitte, az maga Magyarország… Nagyon rendesek voltak, meghívtak valahova az óra után, kávét inni, vagy csak sétálni a városban, de nem tudtam menni, mert Lu várt rám a Little Café-ban.
A második órám, Théories anthropologiques is érdekes volt. Mondjuk alig hallottunk valamit, mert egy iszonyat nagy amfiteátrumban voltunk szerintem több százan, és mi majdnem leghátul voltunk, a tanárnak meg nem volt mikrofonja. Itt végig fogjuk venni az összes antropológiai irányzatot, hogyan alakult ki ez a tudományág, a kezdetektől, stb. Rengeteget kell majd olvasnom az egyetem mellett, azt mondták – eddig kb. minden órámon –, az nagyon sokat számít. De szeretek olvasni, érdekel is, úgyhogy nem lesz gond.
Fél óra késéssel érkeztem meg a Little Café-ba, mert a metrón baleset volt, és három megállót kellett sétálnom. Nicolas és Lu vártak, a nap legjobb hírével: levelünk jött a bankból. Megkaptam a hülye kódot a bankkártyámhoz, aktiváltam is, most már működik. A telefont még nem intéztem el, mert már 6 óra volt, és gondoltam, nemsokára zárnak, majd holnap. A Little Café-ban azért még kértünk egy kis útbaigazítást az önkéntesektől, melyik szolgáltatót válasszuk, stb., aztán elindultunk haza.
Vacsi, német sörrel
Tilman és Aaron már úton voltak felénk, nekünk kellett főzni a vacsorát, úgyhogy bevásároltunk, aztán nekiláttunk megcsinálni az eddigi legjobb diner-t. Mire a fiúk megérkeztek, már kész is volt a csirke rizzsel, salátával. Nagyjából négy láda sört hoztak Németországból, amiért nagyon hálásak voltunk, mert iszonyatosan finom volt. Este megnéztük a buszt, amit vettek, egyszerűen tökéletes – csak ki kell takarítani. Nem tudom elképzelni, Tilman hogy akar ott élni egész télen, de nagyon eltökéltnek tűnik, szóval biztos jól fogja érezni magát. Emellett pedig oda visznek minket, ahova akarjuk, mert sokkal olcsóbb, mint akármilyen más közlekedési eszközzel menni, a busz hatszemélyes, hatfelé oszlik az útiköltség.

A jó hosszúra nyúlt busznézés után csak bedőltem az ágyba és nagyjából 3 mp alatt elaludtam, annyira fáradt voltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése