2014. szeptember 15., hétfő

Le 15 Septembre 2014

Reggel nem sikerült korán kelni, hogy elmenjek az állomásra bérletet venni magamnak, úgyhogy rohantam a metróhoz, jegyet venni, aztán az egyetemre. Először azt hittem, el fogok késni, mert a létező összes jármű az orrom előtt ment el, és már fél 10 volt, mikor villamosra szálltam – az órám meg 10-kor kezdődött. Szerencsére időben beértem, és még a termet is megtaláltam. Abban az épületben van, amit most építettek fel – az elmúlt két hétben fejezték be konkrétan, mert mi még láttuk a mindenféle munkásokat meg gépeket a Période d’intégration alatt.
Egy viszonylag kis teremben voltunk, nagyjából harmincan. Az óra címe Théories anthropologiques volt, és egy fiatal fekete doctorant tartotta. Iszonyatosan helyes volt, mosolygott, beszélt rengeteget, bemutatkozott, elmesélte, mivel foglalkozik. Azt mondta, „je suis amoureux de l’anthropologie” azaz, hogy szerelmes az antropológiába, és célja, hogy megismertesse velünk az érzést. Mi is bemutatkoztunk, néhányan mondták, hogy nem a régióból valók, és nem nagyon ismerik, de miután én közöltem, hogy én meg Magyarországról jöttem, mindenkinek kicsit tátva maradt a szája. Ezután a „tanárunk” elmagyarázta az órák menetét. Mi fogunk előadásokat, prezentációkat tartani, kis csoportokra osztódtunk, különböző témák szerint. Az első előadás máris egy Jean Rouche-filmről lesz, akinek a nevét (anya jóvoltából) hallásból már ismerem, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok. Csak azért nem azt választottam, mert egy hét alatt nem lennék képes felkészülni (főleg internet nélkül) és kiállni 30 francia elé, hogy akkor most én beszélek. Megcsinálom szívesen, de ne osztályozzák. Márpedig a félévi jegyünk fele ebből a prezentációból lesz, a másik fele valami travail individuel (egyéni munka), amit még a mosolygós tanárunk sem tudott, hogy mi lesz. Majd kitalálja. Én összebarátkoztam rögtön egy lánnyal, akivel egy csoportba kerültem, alig bírta abbahagyni a kérdezősködést Magyarországról, meg arról, hogy hogyan boldogulok itt, de nagyon helyes volt.
Második órám portugais (hangulat-zene hozzá) volt, közvetlenül az előző épület mellett, úgyhogy nem kellett sokat sétálnom. A termet kicsit nehezen találtam, de végül is időben odaértem. Az órát egy Brazíliába immigrált, spanyol nagyszülőkkel rendelkező francia tartotta. Jean-Paul, így hívják, és ő is nagyon mosolygós, lelkes volt. Látszott rajta, hogy imádja, amit tanít, imád itt lenni, szereti a diákokat. Egy kis bevezetés (mit tudsz Brazíliáról, milyen portugál szavakat ismersz, stb.) után rögtön bele is vágtunk a nyelvtanulásba, és mindenki nagyon élvezte. A kiejtést gyakoroltuk, egy szöveget olvasgattunk, a hangsúlyozást magyarázta nekünk Jean-Paul. Azt mondta, ebben a félévben ő a brazil portugált tanítja, mert az a szakterülete, de következő félévben a kolleganője megismertet minket a portugál portugállal, mert azért vannak különbségek. Házi feladatnak azt kaptuk, hogy olvasgassuk a három pici szöveget, amit adott, hangsúlyozzunk, és hallgassunk brazil rádiót. Megadta a honlapot, ahol lehet és azt mondta, nagyon szépen beszélnek.

Mindenesetre nagyon jól éreztem magam eddig az első napomon, még lesz egy órám 16-17.45-ig, Domaines et pratiques de l’anthropologie, aztán megyek haza Lu-hoz, remélem, már otthon van. Most az egyetem melletti kávézóban ülök, ittam (végre) egy kávét, és élvezem, hogy jó idő van, süt a nap. Még mindig teljesen fel vagyok dobva a reggeli óráim miatt, az itteni tanárok zseniálisak, komolyan. Annyira látszik rajtuk a lelkesedés, hogy imádják, amit csinálnak, hogy nincsenek túlságosan leterhelve, és van idejük a saját külön dolgaikra is az egyetem mellett (eddig néhányan el is mesélték, hogy mit csinálnak a tanításon kívül). Ha ez továbbra is így lesz, tényleg minden órámra be fogok járni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése