2014. szeptember 17., szerda

Le 16 Septembre 2014

Reggel alig bírtam felkelni, pedig már 10 óra volt. Nagy nehezen kimásztam az ágyamból, vigyáztam, hogy ne keltsem fel Lu-t. Természetesen, nem volt elég egy óra, hogy összekészüljek, úgyhogy késésben indultam el az egyetemre.
Nem is értem be pontosan az órára, de szerencsére nem voltam egyedül, az egyik csoporttársammal együtt bolyongtunk az épületben, a termet keresve. Mikor bementünk, egy fiatal, csillogó kék szemű srác fogadott minket, kérdezte a nevünket, majd visszaült a tanári asztalhoz. Én teljesen elképedtem: tényleg ő tanít minket? És igen. Az óra menetét még ő sem tudta pontosan, azt mondta, csak odaadták neki, hogy tessék, tanítsd ezt, de fogalma sincs, mi t is jelent pontosan a méthodologie universitaire. Ő is bemutatkozott, elmesélte, mit csinál, miből írja a doktoriját (ő is doctorant, akárcsak a fekete srác a hétfői órámról), merre járt eddig (Canada, USA, Izrael…), majd mi is elmondtuk röviden, honnan jöttünk, és miért pont az antropológiát választottuk. Az óra egyszerűen szuper volt, nagyon hasznos dolgokat fogunk tanulni. Azt mondta, azt szeretné, ha elsajátítanánk a kompetenciákat, amelyek később – akármilyen területen – hasznunkra válnak majd. Először is, megtanulunk gyorsan, lényegre törően olvasni, és feldolgozni, azt, amit olvastunk; majd megtanulunk előadni, prezentálni valamit (kamerát is fog hozni, hogy visszanézhessük magunkat); és végül megtanulunk disszertációt, és mindenféle más beadandót írni. Nagyon szimpatikus volt, és nem lehetett nem rá figyelni, mert olyan borzalmasan gyönyörű kék szemei voltak, hogy elmondani sem lehet. Mesélt az egyetemek kialakulásáról (hasznomra vált az Imre Tamás féle töri óra, mert egyedül én tudtam, hogy az egyetemek „őseit” a középkorban alapították szerzetesek), meg arról, mi is pontosan a felsőoktatás, az egyetemek célja. Tényleg olyan „közülünk való”-nak látszott, akkor is, ha néhány évvel azért idősebb, mint mi. Úgy elrepült az egy óra negyvenöt perc, hogy alig hittem el, amikor elköszönt tőlünk.
Mivel ma csak ez az egy órám volt, rohantam a villamoshoz, majd Bellecour-ra, hogy találkozzak Lu-val. Kicsit hamarabb értem oda, mint megbeszéltük, ezért jó 20 percet üldögéltem a Little Caféban. Mikor odaért, elkísért a bankba. Ott megkérdeztem, mi van a bankkártyámmal, mert nem kaptam semmit postán. Kiderült, hogy a kártyám ott van, oda is adták, viszont a kódot hozzá postán küldik, sehogyan másképp. Hiába magyaráztam, hogy nem fogom megkapni, mert nincs rajta a nevem még a postaládánkon, azt mondta, sajnálja, nem tud segíteni. A telefonszámomat viszont kérte, amin úgy felhúztam magam, mert amíg nem tudom használni a bankkártyám, addig nincs telefonom sem. A kedves fiatal lány elmosolyodott az egész történeten, én annyira nem találtam viccesnek.
Teljesen letörve és elég idegesen visszamentünk a Little Café-ba internetezni. Csak elintéztem a napi dolgaimat (e-mail, facebook, otthoni bankszámla), de semmi másra nem volt elég a szűk egy óra, amennyit bírt a laptopom. Ettől csak még idegesebb lettem, eddig azt hittem, ezen a héten lesz internetünk, de amíg nem kapom meg a hülye kódot, addig nem tudom aktiválni a bankkártyámat, és amíg azt nem aktiválom, addig nem állnak velem szóba se mobiltelefonnal, se internettel kapcsolatban. Szóval még az is lehet, hogy ezen a héten sem lesz internetünk, amitől csak még mérgesebb leszek, mert ez már tényleg őrület, hogy naponta 3-5 eurót költök arra, hogy fél-egy órát netezhessek. Arról nem is beszélve, hogy fogalmam sincs, mi történik otthon, mert senkivel nem tudtam rendesen beszélni, mióta internet-hiány van.
A délutáni kávémtól mondjuk kicsit megnyugodtam, de változatlanul fáradt és nyűgös voltam. Lu-val elindultunk olyan fél 6 körül megkeresni Nicolas-t, hogy segítsünk neki ajándékot választani a barátnőjének. Ezután elmentünk egy vízipipa boltba, ahol megvettük legújabb lakótársunkat, egy little pink shisha-t. Nicolas segített nekünk kiválasztani, és tényleg jó minőségűt vettünk. Nem mondom, hogy nagyon olcsó volt, de hosszútávon megtérülő befektetés.
Csak fél 9 körül estünk haza, Lu vacsit főzött, aztán miután mind a hárman jól laktunk, beüzemeltük mind a két vízipipát és most chill van. Aaron és Tilman nemrég küldtek egy képet az új buszukról, valamikor éjszaka érkeznek Lyonba, ami azt jelenti, hogy holnap Welcome Bus Party vagy valami hasonló lesz nálunk. Remélem, megint ők főznek. :)
És, el sem hiszem, de eltelt a második hét is. 
Összegzés: az egyetemet imádom, a tanáraim zseniálisak, a szaktársaim szimpatikusak, a várost imádom, a lakótársam a világon a legjobb, az összes eddig itt szerzett barátom szuper, a francia bankot nem szeretem annyira a herce-hurca miatt, az utcán már egyre több szemetet (és kutyaszart) pillantok meg, és a villamoson is gyakrabban találkozom ellenőrökkel. Minden változatlanul drága és folyamatosan lelkiismeret-furdalásom van, akármire költöm a pénzemet. Adódnak kisebb-nagyobb nehézségek, de ca va aller, azaz menni fog.

Lefekvés előtt nézegettem a 18. szülinapomra kis könyvet, amit Boritól kaptam, benne az összes barátom jókívánságaival, aztán végignéztem néhány családi fotót, a gépemen, és kicsit nosztalgikus hangulatba kerültem. Imádok itt lenni, tényleg, mindig is erre vágytam, a világért sem hagynám itt Lyont, de hiányoztok. Mindenki. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése