2014. november 20., csütörtök

Le 19 Novembre 2014

Elaludtam. 8 helyett fél 9-kor keltem, rohantam a fürdőszobába, felöltöztem, smink, stb., aztán kelteni akartam Lu-t – csodálkoztam is, hogy nincs ébren, sosem szokott elaludni. Mikor közöltem vele, hogy már fél 9 van, visszamorgott, hogy ő majd később jön. Oké. Én elindultam egyedül, hajszálpontosan be is értem az órámra (Corps et langage) és leültem Maewa és Léna mellé.
Megvártuk, amíg beér a harmincadik diák, hogy kereken legyünk vagy nem tudom miért, és csak utána kezdtük el. Azért durva, hogy a harmincadikra vártunk, mert év elején ezen az órán 50-en, vagy 60-an voltunk… Elég sokan abbahagyták amúgy az egyetemet, mások pedig csak simán nem járnak be. Vannak olyanok is, akik még bejárnak, de tudják, hogy nem az, amit csinálni akarnak, úgyhogy ennél is kevesebben leszünk. A kedves, mindig érdeklődő tanárunk, aki szokás szerint az óra felét a mindennapos problémáink felkutatásának szenteli, most elmagyarázta az osztályzást (nagyon bonyolult, de a lényeg, hogy ha egyetlen 0-m sincs, akkor az összes óra átlagát nézik, és 10-et kell elérnem a 20-ból, ahhoz, hogy meglegyen a félévem). Emellett megnyugtatott minket, hogy nincs mitől félnünk, mert aki bejárt rendesen órára és átolvassa a jegyzeteit vizsga előtt, az átmegy. Hát nagyon remélem, hogy így lesz.
Óra után Maewa-val voltam, Léna-val, meg még egy lánnyal és egy sráccal, akiknek nem tudom a nevét. Elmentünk a menzára (ettem egy borzalmas szendvicset), aztán a könyvtárba, mindenkinek volt valami dolga. Én az előadásunkhoz olvasom a Psychologie de la colonisation (A gyarmatosítás pszichológiája) c. könyvet, nagyon érdekes eddig.
A következő óránk Théories anthropologiques volt, na itt aztán tényleg sokkoló volt a hiányzók száma. Szeptemberben, emlékszem, alig találtam helyet, amikor késésben voltam, most a fél amfiteátrum üres volt. Szerintem 300-ról konkrétan 100-ra csökkent a diákok száma. Az óra elég jó volt, az anthropologie dynamique-ról volt szó, amiből az exposé-t csináljuk majd jövő pénteken. A tanárunk mondjuk eszméletlen gyorsan és nagyon sokat beszélt, értettem, amit magyaráz, de jegyzetelni iszonyatosan nehéz volt.
Óra után Maewa-val mentem haza, egészen a buszig (úgyhogy együtt villamosoztunk meg metróztunk). Nagyon aranyos csaj, tök jóban lettünk így az elmúlt héten, és úgy búcsúzott, hogy a holnapi óra előtt majd megvár az amphi előtt, és együtt tudunk akkor leülni. Még senki nem mondta, hogy menjünk együtt órára, úgyhogy ez nagyon aranyos volt tőle.
Itthon próbáltam tanulni, de nem nagyon tudtam elkezdeni, nem is volt sok időm. Lu olyan 6 körül ért haza, elmesélte a napját, aztán indultunk is a moziba, megnézni Woody Allen új filmjét, a Magic in the moonlight-ot. Az Erasmusosokkal foglalkozó egyesület szervezte, és így csak 4 euróba került. Időben odaértünk, egy ezer éves mozi volt, de jó hangulatú teremmel. Egész sokan gyűltünk össze, bár ismerőst nem nagyon láttunk. A film elég jó volt, kicsit olyan a hangulata, mint a Midnight in Paris-nek, de gondolom azért, mert mindkettő a 1920-30-as években játszódik. Meg talán azért, mert a zenéje is ugyanaz – na jó, nem végig, de néhány helyen. Nézzétek meg, megéri.
Colin Firth & Emma Stone

Hazafelé már az utcánkon sétáltunk, amikor egy kapucnis, kutyás pasi megállított minket, és tüzet kért. Adtam neki, ő pedig annyira megörült, hogy elkezdett mindenfélét magyarázni, adott nekem egy cigit, hogy ajándék, mert már nem tudom, mióta sétál, és mi vagyunk az elsők, akik megálltak neki – a többiek féltek a kutyától, meg gondolom tőle is, nem volt túl bizalomgerjesztő a kapucnijában. Aztán mikor megtudta, hogy egyetemre járunk, külföldiek vagyunk, és tanulni jöttünk ide, elkezdte magyarázni, hogy nagyon becsüljük meg, és tanuljunk tényleg, mert van, akinek ez nem adatik meg (magáról beszélt). Nagyon aranyos volt összességében, de eléggé elszomorító is, mert abszolút érződött rajta a keserűség, hogy azért vágyik ő iskolába, és boldogabb lenne, ha kicsit többet tanulhatott volna. Eszméletlen sokat beszélt, de aztán mégis elváltunk, mert a kutyája nagyon menni akart már – meg mi is. Hát, ez volt az este utolsó fontos momentuma, most be is fejezem az írást, mert holnap nagyon kell tanulnom, és korán kell kelnem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése