2014. november 16., vasárnap

Le 12 Novembre 2014

Ma reggel Lu-val egy időben keltünk, megvártam, amíg lefürdik és én is mentem zuhanyozni. A probléma csak az volt, hogy három csepp víz után egyszer csak elfogyott. Kérdeztem Lu-t, mi van, nem értem, miért nincs víz? Ő nem tudott semmit, az előbb még volt. Oké. Próbálgattuk a csapot elzárni, kinyitni, semmi. Aztán rájöttem, lehet, hogy szerelik, csak nem vettük észre a papírt az előtérben. Kimentem mezítláb, pizsamában, és voilá, tényleg találtam egy papírt, hogy ma 8-12 óra között nincs víz, és legyünk szívesek elzárni a csapokat meg az egész rendszert. Hát jó, meg is tettem, miután visszamentem a lakásba.
Aztán elindultunk együtt megint az egyetemre, az F épületben pedig különváltunk, és ő is ment az ő órájára, meg én is az enyémre. Nekem Corps et langage volt, megint az aranyos tanárommal, aki mindig kérdezi, hogy vagyunk. A terem előtt találkoztam Maewa-val, az egyik csoporttársammal, akit nagyon bírok. Egymás mellé ültünk az órán, beszélgettünk kicsit. Aztán mikor vége lett, kérdezte, hogy mit csinálok, merre megyek. Mondtam neki, hogy hát először is azt hiszem, kimegyek cigizni a többiekkel, aztán valószínűleg elkezdem írni a beadandómat (amit holnap reggel kell leadnom), mert nem ártana azt is befejezni. Jött velem, aztán később csatlakozott Léna is, az egyik barátjával, így négyen beszélgettünk. Megkérdezték, megyek-e velük ebédelni, és úgy döntöttem, hogy a szocializálódás meg a barátkozás most fontosabb, mint a tanulás, úgyhogy mentem. Elmentünk a menzára, én vettem egy salátát, Maewa szendvicset, Léna-nak volt saját kajája – a srác, akivel volt közben elment a könyvtárba, tanulni. Kiültünk a Forum-ra, ami egy picike tér a könyvtár, a menza és az egyik épület között és szünetekben ott szokott ücsörögni mindenki. Megebédeltünk, beszélgettünk a lányokkal. Úgy elbeszélgettünk, minden féléről, hogy nagyon gyorsan elment az idő. Leginkább amúgy arról dumáltunk, hogy miért választottuk az antropológiát, meg a rendőrségről és a bíróságról nagyon sokat, mert Maewa apukája bíró, és sokat mesélt nekünk róla, mi meg próbáltuk fejtegetni, hogy mennyire etikus az, hogy egy másik ember dönt az életed felett, és hogy a mindenki egyenlő alapelvet ez eléggé sérti. Léna mesélt egy társadalomról, ahol nincsen börtön, egyszerűen nem létezik ez a fogalom sem, és azt mondta, nagyon szeretné megnézni, hogy ott miért tud az a rendszer működni, mert szerinte az lenne a normális. Mellesleg én is a börtönök meg az egész ellen vagyok, de pont azt beszéltük, hogy alternatívát még nem nagyon tudunk rá, jó sok gondolkozásba kerülne kitalálni valami emberibb dolgot helyette.
A hatalmas beszélgetés után Maewa hazament, mi Léna-val elindultunk órára, Théories anthropologiques-ra. Most már nem az a szörnyű nő van, hanem egy pasi, aki nagyon jól magyaráz, és időben befejezi az órát. Tényleg jó volt, de alig lehetett valamit hallani, mert amikor ilyen sokan vagyunk, mindenki össze-vissza beszél, és ha nem legelöl ülsz, akkor képtelenség hallani a tanárt. Óra után Tom fel is állt, magyarázott valami gyűlésről, ami holnap lesz, hogy menjünk, plusz megkért mindenkit, hogy legközelebb ne beszéljenek, mert van, aki azért jár órára, hogy hallja, amit a tanár mond.
Hazafelé majdnem rosszul lettem, mikor elolvastam Lu bejegyzését az Erasmus-csoportban facebook-on, ugyanis azt írta, januártól diákot keres maga helyett a lakásba, mert hazamegy, és ha valakit érdekel, akkor írjon neki. Én tudtam, hogy nem érzi jól magát, tudom, hogy az egyetemen ott tesznek be neki, ahol csak tudnak, és egyszerűen senki nem érti meg, hogy nem tud franciául, és senki nem segít neki. De ez azért meglepett. Főleg, hogy nem nagyon mondta nekem ezt előtte. Úgyhogy kisebb sokkhatás alatt buszoztam haza, de otthon nem volt időm ezen gondolkozni, mert el kellett kezdenem a beadandómat, most már tényleg. Nem tartott olyan sokáig, fél óra alatt összehoztam, mert csak 1-1,5 oldalt kellett írni, az meg hamar ment.
Lu olyan 7 körül ért haza, és azt mondta, beszélni akar velem. Bejött a szobámba, és elmesélte, hogy még ugyan csak gondolkozik, hogy hazamenjen-e karácsonykor végleg, vagy visszajöjjön januárban és folytassa, de nagyon az első opcióra hajlik. Én teljesen megértem, mert tényleg nagyon szemetek vele az egyetemen. Azt mondta, ma az egyik tanára kirakta a csoportból, mert „nem fogja tudni megcsinálni a vizsgát”, nem tud elég jól franciául hozzá. A vicc csak az, hogy ő megkérdezte ezt szeptemberben, és azt mondták neki, hogy mehet. Nem tudom, hogy az egészé félévét bukja-e emiatt, és vele együtt a pénzt is az Erasmus-ra, azt nem hiszem, de az biztos, hogy jól megszívatták. Nagyon sajnálnám azért, ha tényleg hazamenne karácsonykor, mert teljesen ugyanolyanok vagyunk, imádok vele lakni, azt mondta, ő is velem, olyan mintha testvérek lennénk, tényleg. Nem akarok új lakótársat. Amúgy Aaron is lakást keres, mert egyrészt megunta, hogy Lu-val osztozik a szobán, másrészt közelebb akar lenni az egyetemhez, és kevesebbet akar fizetni.

Este, miután kibeszéltük magunkat Lu-val, és minden eshetőséget átgondoltunk, elmentünk a boltba, mert Carbonare spagettit akartam csinálni vacsira. Felajánlottam neki, hogy segítek majd a franciában, a nyelvtant el tudom legalább magyarázni, ha a kiejtésem nem is tökéletes, azzal talán már megy valamire. Megvettünk minden hozzávalót, aztán otthon megcsináltam a spagettit (szeretném megköszönni anyukámnak, és Rásky Patrik főzőmesternek, hogy közben segítségemre siettek), Lu-nak nagyon ízlett, tényleg jól sikerült. Aztán mentünk sorozatot nézni. Jó, én tanultam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése