2014. november 18., kedd

Le 17 Novembre 2014

Ma reggel felkeltem 7-kor, hogy még megírjam a portugál házimat suli előtt, tegnap este már nem volt energiám, és Jean-Paul most már két hete könyörög nekünk, hogy csináljunk valamit… Kicsit összezavarodtam, mivel a telefonom még mindig nem működött, a mikró óráján reggel 6 óra volt, a laptopomon 7, nem tudtam, most kinek higgyek. Aztán nagy nehezen kiderítettem a pontos időt, és ugyan még volt egy órám összehozni a portugál házit és meginni a kávémat, azért igencsak sietni kellett. A buszra futottam, de elértem. Leszálltam a Copy-Top-nál, kinyomtattam a portugál nyelvtant, amit a feladatokon kívül küldött nekünk Jean-Paul, aztán irány a metró. 9:50-kor értem le, úgy, hogy 10 perc múlva elvileg kezdődött az órám, teljesen biztos volt, hogy elkések. A metró nem indul. Egyszer csak bemondták, hogy bocsi, baleset van, „Merci de votre patience” (Köszönjük a türelmüket). Végül, negyedóra várakozás után elindultunk, de már iszonyatosan nagy késésben voltam az órámról.
10:30-kor estem be Analyse des pratiques-ra, így lemaradtam az előadás elejéről is, amit három csoporttársam tartott. Mondjuk nem sokkal később rájöttem, hogy nem nagy kár érte, mert nem ez volt életem legizgalmasabb előadása. Három fiú csinálta, de nagyon nem volt csoportmunka, látszott az egészen, sőt, olyan volt, mintha összevesztek volna, mert egymástól nagyon messze ácsorogtak végig, és egymástól teljesen függetlenül mondták a dolgokat, mindenki a saját részét. Óra végén a tanár le is szidta őket – teljesen jogosan. Amúgy nagyon vicces ez a pasi, mert annyira látszik, akinek az előadása nem tetszik neki, nem leszidja, hanem csak eszméletlen sok kérdést tesz fel, és sosem elégedett a válasszal, amit kap. Mondjuk ezek a fiúk elég érdekes válaszokat adtak, azt meg kell hagyni, és főleg, elég nagy volt az arcuk, pedig egyáltalán nem volt mire. Az egyik srác kifejezetten arrogáns volt, ő folyamatosan úgy viselkedik, mintha eszméletlen intelligens lenne, mindig olyan szavakat használ, amiket ő maga is alig ért, és ha valaki nem ért vele egyet, elég lekezelő tud lenni… Nem túl szimpatikus, de még sosem beszéltem vele, úgyhogy nem tudom, igazából milyen lehet. A kép, amit mutat magáról minden esetre elég furcsa.
Óra után én rohantam portugálra, nem nagyon álltam le senkivel beszélgetni, mert akkor sosem érek oda az órámra. Jean-Paul már pörgött, mikor beértem, de azért odaszólt, hogy Bom dia!, én meg kerestem gyorsan egy helyet, leültem, és elkezdtem befejezni a házimat, mert volt olyan feladat, amit nem sikerült reggel. Mindenki gőzerővel dolgozott a feladatokon, Jean-Paul pedig körbejárt és ellenőrzött. Nagy sokára hozzánk is eljutott – közben mellém ült egy lány, aki lemásolta rólam az összes feladatot, megint nagyon vetésis hangulatba kerültem – és kijavította, amit írtunk. Ahhoz képest, hogy még mindig nem tanultam úgy igazából portugált, nem nagyon készültem órára, alig volt hibám. De tényleg alig, és amikor valamit nem tudtam, Jean-Paul csak két szót mondott, máris értettem, mit és hogyan kell csinálni. Nagyon bírom a hapsit, mert minden mondatom után azt mondta, hogy Génial!, ezzel meghatszorozva az önbizalmamat. Az óra végén azt mondta a félév végi vizsga előtt íratni fog velünk egy próba-tesztet, hogy lássuk, milyen lesz, tudjunk kicsit készülni. Én annyira nem félek tőle, egyáltalán nem lesz nagy dolog, a jelen idős igeragozásokat meg néhány alap szót kell átnéznem, de azt hiszem, menni fog.
Mikor kimentem a teremből, az egyik csoporttársam állt ott, ő is valami órára várt, odaköszöntem neki, ő meg mosolygott, mikor meglátott. Elkezdett kérdezgetni, hogy milyen órám volt, úgyhogy beszélgettünk kicsit, ami azért volt fura, mert ez a lány félév eleje óta nem szólt hozzám. De nagyon aranyos volt, összeszámoltuk, hogy én a portugállal együtt négy nyelven beszélek, ő meg még az angolt nyomja, ami neki a franciával együtt kettő. Nekem ezzel néha az a bajom, hogy oké, soknak hangzik, hogy négy nyelvet beszélek, de ezek közül most igazán csak kettő számít, a francia és az angol, mert portugálul még nem tudok olyan jól, a magyarral meg aztán sokra nem megyek itt, az biztos. Végül elköszöntem a lánytól (sajnos a nevére nem emlékszem), és elindultam a menzára.
Nagyon örültem, mikor megpillantottam, hogy van grande salade, de pont előttem vitték el az utolsót, úgyhogy kénytelen voltam megint meleg szendvicset, azaz croque monsieur-t enni. Nagyon sietett a menzás bácsi, mert csak a szendvics fele volt meleg, mikor megkaptam… Miután megebédeltem, elkezdtem olvasgatni az egyik szöveget, amiből beadandót kellene írnom még a héten, Maurice Godelier a szerző, és elég érdekes szöveg, mert az osztályelméletet (Marx, Lenin, stb.) próbálja ráhúzni egy teljesen más kultúrára – nem mondom, hogy sikerül is neki. Egyszer csak hallom, hogy valaki beszél hozzám, felnézek, hát Jean-Paul áll mellettem, kérdezi, mit olvasok. Először azt hitte, portugált tanulok, de felvilágosítottam, hogy c’est de l’anthropologie, ő meg elolvasta a címet és a szerzőt, bólogatott, hogy nagyon érdekes, mosolygott ezerrel, aztán leült egy másik asztalhoz, másik diákjai közé és nagyokat röhögcsélt velük. Még mindig fura, hogy ő ennyire jó fej és ennyire közvetlen.
Egészen fél 4-ig olvasgattam a Godelier-féle szöveget, aztán elindultam a Domaines et pratiques de l’anthropologie c. órámra, az erdélyi születésű tanárnőhöz – most már biztos, a mai órán elmondta, hogy ott született. Találkoztam Marie-val a terem előtt, de úgy döntött, hogy ő inkább hazamegy, úgyhogy nem sokat beszélgettünk. Nem sokat voltam egyedül, mert később odaért Mélaine, Zoé, és még egy lány, akinek nem tudom a nevét, de vele most kezdek jóban lenni. Aztán Tom is megjelent, mikor meglátott, hatalmas vigyorral az arcán jött oda puszit adni, meg érdeklődni a hogylétem felől, nagyon aranyos volt. Az óra jól telt, egyáltalán nem unatkoztam rajta, a tanárnőnk a saját kutatásáról mesélt, érdekes volt.
Haza Zoé-val, Mélaine-nel, és azzal a lánnyal jöttem, akinek még mindig nem tudom a nevét, de ő még a metrón is velem utazott. Tök jó fej volt, mindenfélét kérdezgetett, egész jót beszélgettünk. Szerencsére hazafelé nem volt semmi trafic perturbé, úgyhogy szépen rendben hazaértem.
Nagyjából így éreztem magam,
mikor feltámadt a telefonom
Aaron már itthon volt (hajnalban érkezett, stoppal jött, tegnap éjjel), a konyhában sürgött-forgott, Lu a szobában ült a laptopjával és szokás szerint Pretty Little Liars-t nézett. Nagyon féltem kipróbálni, de összeraktam a telefonomat, hátha két nap száradás elég volt neki. El sem hittem először, MŰKÖDÖTT! A csuromvizes telefonom új életre kelt, semmi baja nincsen, minden ugyanúgy működik rajta, mint ez előtt. Ez volt a nap híre, nem is tudom, mi tett volna boldogabbá. Nagyon megijedtem, hogy venni kell egy újat, ami azért nem kis pénz…

Vacsorára Aaron pizzát sütött, és átjött az egyik francia barátnője is, akit Charlotte-nak hívnak, és nagyon aranyos volt. Lu forralt bort csinált, amitől most nagyon szépeket fogok álmodni este, az teljesen biztos. Közben beszéltem Giulio-val, és megígérte, hogy megtanít olaszul nemsokára (a legtöbb mondatot, amit olaszul ír nekem, értem, annyira jó érzés!). Azt hiszem, holnap lesz egy mini-előadásom Méthodologie universitaire-en, a kedvenc kékszemű tanáromnál, úgyhogy aludnom kellene, hogy kipihent legyek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése