2015. november 19., csütörtök

Le 19 Novembre 2015

Only Lyon!

Reggel fél órán keresztül, 5-10 percenként csörgött az ébresztőm, amíg meghallottam. Nagyon reméltem, hogy JB-t nem ébresztette fel. Sajnos nem tudok máshogy felkelni, egyszerűen nem hallom a csengést, csak a sokadikra reagál az agyam. Sötétben készülődtem, összepakoltam, csak a kislámpát kapcsoltam fel, az éjjeliszekrényemen, nehogy JB a fényre felébredjen. Aztán 7 körül el is indultam az egyetemre, kint a városban szokás szerint sötét volt még, most kivételesen még világítottak az utcai lámpák.

www.weheartit.com
Ma nagyon hamar, 7:43-kor már az egyetemen voltam. Ez egészen kivételes, fogalmam sincs, hogy sikerült ezt a rekordidőt összehoznom, de nagyon örültem neki, mert így még tudtam venni egy kávét óra előtt. Lementem a terem elé 8 előtt néhány perccel, ahol nagy meglepetésemre a többiek üldögéltek, a terem zárva volt még. Nagyon furcsálltuk a dolgot, ugyanis a tanárnő mindig sokkal hamarabb érkezik. Mivel már rengetegszer előfordult, hogy be sem jött órára, elkezdtük találgatni, hogy most is hiába jöttünk-e be, vagy csak késik. Én nagyon reméltem, hogy csak késik, mert ha múlt órán én hiányoztam, most meg ő, a végén sose tudok levizsgázni ebből a buta tantárgyból. Ahogy a terem előtt beszélgettünk, kiderült, hogy mindenki a háta közepére kívánja ezt az egészet, egyrészt, mert reggel 8-kor van, másrészt, mert borzasztó unalmas az egész, és semmi értelmét nem látjuk. Mindenki többet várt ettől a „portugál civilizációtól”. Szerencsére, 8 óra után néhány perccel megérkezett a tanárnő, aztán elkezdtük az órát. Ma a portugál zenéről volt szó, úgyhogy ez kivételesen érdekes óra volt, mert majdnem végig zenét hallgattunk. Óra végén leadtam a házimat is, amit már nem tudom hány hete próbálok, most végre sikerült. Hamarabb befejeztük, mert a tanárnőnek valami megbeszélésre kellett mennie.

Én ezek után bevettem magam a könyvtárba, volt négy órám olvasni. A következő órámra kellett elolvasnom két cikket, de elég sokat szenvedtem velük, ugyanis nem túlzottan keltették fel az érdeklődésemet. Az első zsiráfokról szólt Niger-ben, akiket a „fehérek” védettnek nyilvánítottak, pedig a helyieknek a zsiráfvadászat volt az egyik legnagyobb bevételi forrása, tehát sok probléma adódott ebből, a második cikk pedig a különböző vadállatokról a francia Alpokban, akik egyre többször jelennek meg a falvakban, az emberek között. A téma „az állatok helye” volt igazából. Nem nagyon értettem, hogy az állatok hogyan kapcsolódnak az antropológiához, ami igazából egy emberekkel foglalkozó tudomány, de aztán kiderült, hogy a lényeg az, hogyan viszonyulnak az emberek az állatokhoz, hogyan csoportosítják őket különböző kultúrákban, stb. Ettől függetlenül számomra nem lett érdekesebb a dolog.
www.weheartit.com
Kettőkor aztán elmentem órára, ebédelni sajnos nem maradt időm, olyan sokáig olvastam. Órán Audrey csinálta a mai prezentációt még két lánnyal meg egy fiúval – a két cikkből, ami az „állatok helyéről” szólt –, érdekes volt, de a végét eléggé elrontották, ugyanis felvetették a vegetarianizmust, azt, hogy vajon az ember egyenlő-e az állattal? Adrian szerint ilyen kérdésnek antropológiai szempontból nincs jelentősége, mert ez csak a mi társadalmunkban nyer ilyen értelmet, vannak olyan csoportok, ahol nem is értenék az egészet. Lényeg a lényeg, nagy vitába bonyolódott a prezentáló csoporttal, és az óra második fele a vitával telt el igazából. Óra végén kiderült, hogy valami vázlatot kellett volna beadni neki a csoportmunkáról, hogy hol tartunk, de mi egyrészt erről nem tudtunk, úgyhogy Audrey-val csak egymásra néztünk, vállat vontunk, Bastien meg még csak azt sem tudta, miről van szó. Majd jövő héten összehozunk valamit közösen.

Óra után felpattantam a villamosra, aztán átszálltam és bemetróztam a Bellecour-ra, Danival és a húgával, Kingával találkozni. Iszonyatosan fáradt voltam (reggel 8-tól délután 4-ig egyetemen lenni és tanulni elég rendes energiaveszteséggel jár, főleg ha beteg az ember), de azért szívesen sétáltam velük a városban. Megmutattuk Kingának Lyont, voltunk minden nevezetes helyen, a Bellecour-tól kezdve, a Place des Jacobins-on át, az Hotel de Ville-ig, aztán még a Vieux Lyonba is átnéztünk a Saone partjára, mert Dani szerint, ott „romantikus házak” vannak. 
Hotel de Ville lépcsője és ajtaja
Megint megállapítottam, hogy a város tele van rendőrrel, és folyamatosan zajlanak házkutatások és egyéb rendőri akciók, akkor is, ha nem nagyon írnak róla az újságok. A Vieux Lyon-ban például eljöttünk egy ház mellett, ami előtt hat rendőrautó parkolt, és a rendőrök ki-be mászkáltak. Mi gyorsan elhúztuk onnan a csíkot, de még később is láttunk szirénázva száguldani rendőröket arrafelé. Amúgy, a városban több helyen is állítottak emléket a párizsi áldozatoknak, az egyik a Bellecour-on van, XIV. Lajos szobra alatt, a másik pedig az Hotel de Ville lépcsőjén. Az utóbbinál csináltam is képeket, mert az egész épületet (még az ajtót is) teleírták krétával, amit én pl. Magyarországon el sem tudnék képzelni. Ez konkrétan a városháza, Lyon legfontosabb épülete, de pont ezért, hagyták, hogy mindenki úgy fejezze ki a szolidaritását, vagy gyászát, hogy üzenetet ír a falára, a lépcsőt pedig telerakták mécsesekkel és gyertyákkal. Szerintem nagyon szép gondolat.


Mikor már nagyon-nagyon éhesek voltunk (én egész nap összesen négy kocka csokit ettem), kitaláltuk, hogy bemegyünk a McDonald’s-ba, mert ott viszonylag olcsón kapunk enni. Megvacsoráztunk, aztán a Kingát elkísértük az egyik barátjukhoz, Nathalie-hoz, ahol aludt, és ott ragadtunk egészen este 10-ig nagyjából, annyit beszélgettünk. Én már iszonyatosan fáradt voltam, úgyhogy nem hogy alig tudtam menni, beszélni még jobban nehezemre esett (részben a torokfájás miatt), és nagyon örültem, amikor végre elindultunk haza a Danival. Így összességében reggel 7-től este fél 11-ig nem is voltam otthon, vagy tanultam, vagy mászkáltam a városban, úgyhogy konkrétan beestem az ágyba a fáradtságtól. JB valami barátjánál volt, csak éjfél körül ért haza. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése