2015. október 21., szerda

Le 20 Octobre 2015

Tuesday is Monday’s ugly sister.

Tegnap elfelejtettem leírni a tegnapi nap hírét: van ösztöndíjam! Kaptam egy emailt a CROUS-tól délután, hogy véglegesítették a papírjaimat, és beszámították a két testvéremet, és kétszeresére emelték az ösztöndíjamat, ami azt jelenti, hogy havonta kapok nagyjából 300 eurót, tehát, anyáéknak nem kell többet költeniük rám. Mondjuk, muszáj így is dolgoznom, de ha valamelyik munka összejön, azok közül, amikre jelentkeztem eddig, akkor minden gond nélkül eléldegélek, és ha ügyes vagyok, még nyárra is össze tudok spórolni annyit, hogy a lakbéremet ki tudjam fizetni. Idén muszáj lesz, mert a néni azt mondta, nincs több kivételezés, ha maradni akarok, fizetek – lealkudni le tudom szerintem egy kicsit, de annyira biztos nem, mint tavaly. Ugyan az ösztöndíjat még nem utalták át, de elvileg minden hónap közepén utalják majd, úgyhogy novemberben kapom az elsőt, és visszamenőleg is szép lassan odaadják a szeptemberit és az októberit. Nagyon-nagyon boldog vagyok, azért ez elég nagy könnyebbség.
www.weheartit.com
Ma reggel hamarabb indultam az egyetemre, mert előtte még ki kellett nyomtatnom néhány dolgot. Egy nagyon kicsit késtem az Anthropologie des religions-ról, Monsieur Obadia már javában dumált, mikor beértem. Ma többek között a boszorkányokról volt szó, és megtanultam, hogy a sorcellerie (boszorkányság / fekete mágia) alapelmélete az, hogy ha valami rossz történik veled, akkor azt valószínűleg egy másik ember miatt történt, pontosabban egy boszorkány tehet róla. Bosszút állhatsz, és ha nem vallja be a boszorkányságot, máglyán elégetheted, hogy visszaállítsd a világ rendjét, de vigyázni kell, mert ha rossz embert égetsz el, aki amúgy ártatlan, akkor megint csak valami rossz dolog fog veled történni. Ez volt a legérdekesebb része az órának, mert Obadia mindenféle példát hozott, hogy ha most a fejére esne valami a teremben, akkor biztos minket gyanúsítana boszorkánysággal. Nagyon bírom, ahogy magyaráz, de sajnos vele is ez volt az utolsó óránk, szünet után mással leszünk.

Óra után rohantam a könyvtárba, hogy előkészítsem a beadandómat, amit holnapra kell írnom. Csak két oldal, de elég sok meló van vele, és még nem is annyira tudtam, hogy mit akarok beleírni pontosan. Két óra szenvedés után nagyjából a fejemben volt egy vázlat, ami alapján majd otthon megírom. Nem tudom, hogy mikor fogok vele végezni, mert csak este 7-re érek haza…

A mai második órám Champs et méthodes de l’anthropologie volt, ma az anthropologie dynamique-ról volt szó leginkább, de megint majdnem elaludtam, ez a tanár elég álmosító tud lenni. Szerencsére itt is váltás lesz, szünet után Santiago veszi át a helyét, aki tavaly második félévben tartott néhány órát nekünk, és imádtuk.

Ezek után hullafáradtan átsétáltam a campus másik felére, portugálra. Nagy meglepetésemre, a teremben nem a tanárnőnk, hanem profesor Giuisti várt minket, aki tavaly végig tanított. Egyből elfelejtettem, hogy fáradt vagyok, meg hogy még mennyi dolgom van, innentől csak vigyorogtam egész órán, annyira örültem. Leadtuk neki a házit, amit mára kellett megírni, aztán egy videót nézetett velünk, amiből persze semmit nem értettünk az elején, olyan gyorsan beszéltek és olyan sok szlenget használtak, de óra végére szépen elmagyarázta nekünk, és közben jó sok új szót tanultunk. Jól el is fáradtam a nagy portugáltanulásban, úgyhogy nagyon örültem, amikor fél 6-kor elengedett és mehettem a villamoshoz.

Elég sokáig tartott, amíg hazaértem, mert a busz nem a kiírt időben jött, hanem kb. negyedórás késéssel, ugyanis az egész városban dugó volt. Itthon nekiestem a beadandómnak, egész este azt írtam, és őszintén szólva, nem vagyok rá túl büszke, de talán egy 10-est ad rá a tanárnő. Ez csak 25%-a a félévi jegynek, úgyhogy annyira nem nagy baj, ha nem sikerült tökéletesen.

Most viszont megyek aludni, mert holnap nagyon durván pörgős napom lesz. Ja, JB él és virul, de ma eléggé elkerültük egymást, én nap közben, ő meg este nem volt itthon. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése