2015. október 15., csütörtök

Le 15 Octobre 2015

Personne n’est illégale!

Háromnegyed 7-kor keltem, rohantam, elkéstem óráról, de legalább odaértem. Micsoda meglepetés, ma kivételesen ott volt a tanárnő is. Ez a Civilisation des pays lusophones c. órám, eddig az ötből három elmaradt – és én ötből négyen ott is voltam. Szóval nem nagyon sajnálom, ha elkések őszintén. Végigszenvedtem az órát, próbáltam jegyzetelni, de még a nap sem kelt fel (esküszöm, reggel 8-kor tiszta szürke volt minden), úgyhogy nem volt az igazi. Óra után odamentem a tanárnőhöz, hogy megkérdezzem, mikor tervezi bepótolni az elmaradt órákat, mert akkor úgy foglalom le a repülőjegyet. Igazából már írtam neki egy emailt emiatt, de nem válaszolt. Most azt mondta, azért nem válaszolt rá, mert a többiekkel együtt akarta megbeszélni, és sikerült is, csak arról én lemaradtam a késésem miatt. Úgy döntöttek, hogy december 14-én, hétfőn lesz bepótolva, és akkor írjuk a vizsgát. Nagyon jó. Direkt leírtam neki az emailben, hogy én szeretnék előbb hazamenni, és ha lehet, oldja meg úgy, hogy nekem ne kelljen azon az órán ott lennem – tekintve, hogy nem én tehetek róla, hogy elmaradtak az órák, ő nem jött be és még csak nem is szólt. De úgy látszik, ezt nem nagyon akarta figyelembe venni, egyszerűen odatette a vizsgát, hogy semmiképp se tudjak előző héten lelépni. Obrigado. Megköszöntem a tájékoztatást, aztán mentem a könyvtárba.
www.weheartit.com
Iszonyatosan hideg volt, szerintem olyan 4-5 fok körül lehetett, és még a szél is fújt. A könyvtárban sincs sokkal jobb idő, mert tele van ablakkal és borzalmasan rossz a szigetelés, mindenhol átfúj a szél. Nem tudom, hogy itt jobb-e, vagy a lakásunkban, ugyanis ott sincsen fűtés még. Központi fűtés van, és fogalmam sincs miért, de még nem kapcsolták be… Igazán tekintettel lehetnének már ránk, mert konkrétan meg lehet fagyni, főleg az én szobámban, ahol három ablak is van és nem túl jó a szigetelés. Mindegy, ilyenkor megpróbálok arra gondolni, hogy van akinek egyáltalán nincs lakása, ami megvédje a hidegtől. Mégiscsak jobb fűtetlen lakásban lakni, mint az utcán, bár hőmérséklet szempontjából néha elég hasonló.

www.weheartit.com
A könyvtárban elolvastam a szöveget, ami a 4-kor kezdődő órámra kellett, elég sokáig szenvedtem vele. Aztán kerestem szakirodalmat a kutatásomhoz, szuper könyveket találtam, az egyik Michel Agier-é, aki marha híres kortárs antropológus és sokat foglalkozott a menekült-kérdéssel. Már tavaly is olvastam tőle néhány dolgot, és most elég jól fog jönni. Úgy jöttem el a könyvtárból, hogy a táskám tele volt könyvekkel, konkrétan nem maradt benne több hely és össze sem lehetett cipzárazni.

Négyre beértem órára, az F épületben voltunk, most az étkezési szokások témakörből volt előadás, három lány tartotta a csoportból. Már rosszul kezdődött, mert csak beültek a tanári asztal mögé, és elkezdték felolvasni, amit írtak, de nagyon halkak voltak, úgyhogy Adrian, a tanárunk rájuk is szólt, hogy valamit változtassanak. Én közben örömmel nyugtáztam, hogy sokkal rosszabbak, mint mi voltunk múlt héten. Egyrészt nem volt semmi kivetítés, hogy most miről beszélnek, vagy ilyesmi, másrészt én tényleg szerettem volna jegyzetelni, de vagy semmit nem hallottam, abból, amit mondtak, vagy marhára nem értettem, hogy miről beszélnek, pedig én elolvastam a szöveget. Ja, és nagyon hamar befejezték, iszonyú rövid volt az egész, kb. 20 perc. A végén feltettek egy vitaindítónak szánt kérdést, de nem nagyon tudott rá senki válaszolni, mert marhára nem fogtunk fel semmit az előadásukból. Úgyhogy, nagy csönd, sokáig senki nem szólalt meg, a lányok tök rosszul érezték magukat, de én nem nagyon tudtam őket sajnálni, szerintem nagyon nem készültek fel. Aztán az órából az lett, hogy Adrien tartott mini előadást egy a lányokéhoz kapcsolódó témában. Illetve, azt nem mondanám, hogy előadást tartott, mert nem nagyon bírta elmagyarázni, amit szeretett volna, úgyhogy az egész óra leginkább abból állt, hogy ő magyarázott, mi pedig próbáltuk megfejteni, hogy miről van szó, és ha nem értettük meg, akkor kezdte elölről. Lényeg a lényeg, hogy eddig a három prezentációból, amit láttam (a mienkkel együtt), egyértelműen a miénk volt a legjobb.

Hazafelé menet beugrottam a Carrefour-ba, ahol a kedvenc előadóm megkérdezte, hogy mi az a rengeteg könyv a táskámban, meg hogy mit tanulok. Beszélgettem kicsit vele, nagyon aranyos volt, végre megint „imád”, mint tavaly, már azt hittem elfelejtett. Annyira bírom, amikor mondja, hogy mademoiselle így meg úgy…

Este fél 7-re átmentem a Place des Terreaux-ra a tüntetésre. Megint #RefugeesWelcome, azaz menekültekkel szolidaritást hirdető tüntetés volt, és leginkább azért mentem, hogy egy egyesülettel felvegyem a kapcsolatot, ahol majd tudnám a kutatásomat csinálni. Elég sokan voltak, de mivel a tér hatalmas, nagyon szét voltak szóródva az emberek. Két nő beszélt egymás után, az első valami szír menekültekkel foglalkozó egyesülettől, a második pedig az R.E.S.F. (Réseau d’Éducation Sans Frontieres) nevű egyesülettől volt, akiket Bastien ajánlott kutatási terepnek. A beszédek után lesétáltunk a Bellecour-ra együtt, eszméletlen sokan voltunk. Közben mindenki kiabálta a szlogeneket, hogy „Solidarité avec les réfugiés du monde entier” (Szolidaritás a menekültekkel az egész világból) meg hogy „Personne n’est illégale” (Senki sem illegális). Egyszer csak mindenki elkezdett énekelni, ugyanazt a dalt, és annyira szép volt, ahogy a nyolcvan éves néniktől a huszonéves egyetemistákig mindenki megállt egy pillanatra és együtt énekelt. Nagyon szép volt. Aztán még páran felszólaltak, végül megköszönték a részvételt, és a tüntetés hivatalos része befejeződött. 
egy  része a tüntetőknek (forrás: Facebook)
a kisbusz (forrás: Facebook)
Néhány fiatal bekapcsolt nagyon hangosan zenét, és táncolni kezdtek, a körülöttük álló embereket meg folyamatosan vonták be. Én megláttam a nőt, aki a R.E.S.F.-től beszélt, több diák állt körülötte és mind valami olyasmit akart, amit én is, ő pedig megadta a telefonszámukat. Én voltam az utolsó, aki tudott vele beszélni, és addigra már elég ideges volt, úgyhogy csak elhadartam neki nagyon nagy vonalakban, hogy mit szeretnék, megadta a telefonszámát, és azt mondta, hívjam nyugodtan, ha találkozni akarok vele, segít, amiben tud. Nagyszerű. Ezek után szépen haza is mentem.


Amikor beléptem a lakásba, valami fura volt. Nem csak JB nem volt itthon, de valami más is. Aztán rájöttem, hogy: meleg van. Megnéztem a radiátorokat, és kiderült, hogy bekapcsolták a fűtést. Eszméletlen boldog voltam, végre nem úgy fogok felkelni reggel, hogy szétfagyok. 
JB később ért haza, de nem sokat beszéltünk, pedig én próbáltam, de neki nem volt túl sok kedve kommunikálni, inkább elvonult a szobájába. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése