2016. szeptember 13., kedd

Le 13 Septembre 2016

A felkelés nem ment olyan zökkenőmentesen, mint gondoltam. Először is persze, másnap, de mindennek tetejébe úgy begörcsölt a hasam, hogy alig bírtam kimászni az ágyból. Két fájdalomcsillapítóval, egy kávéval, és negyven perccel később kerültem olyan állapotba, hogy össze tudjam szedni magam és el tudjak indulni az egyetemre. JB természetesen még nagyban aludt, mikor eljöttem.

Sikerült megtalálni az amphi-t, előtte ott állt Léna és Simon. Simon arca úgy felragyogott, mikor meglátott, legszívesebben megölelgettem volna. Igazából nem a személyemnek szólt, ő mindenkinek ennyire szokott örülni, de azért jól esett. Végigmentünk a szokásos „ki mit csinált nyáron?”-körökön, Léna Oroszországban volt egy hónapot, Simon pedig gyerekekre vigyázott valami táborban. A reakció, amit a „hat fesztiválon voltam idén nyáron” mondatom kivált, még mindig megunhatatlan – ennyi irigy fejet is ritkán lát az ember. Később csatlakoztak hozzánk mások is, aztán bementünk az amphi-ba, és vártuk, hogy elkezdődjön az óra. És még mindig vártunk. És vártunk. Negyedóra várakozás után kezdett gyanús lenni a dolog, fél óránál már elkezdtek felállni az emberek, negyven percnyi semmittevés után már én is inkább kimentem. Azért ez egy vicc, hogy nem hogy órarendünk nincsen, de a tanár sem képes bejönni órára. Nem is értem, mi minek jöttünk be egyáltalán. A titkárságon természetesen nem tudtak semmit, néhányan elmentek megkérdezni. Az órarendekről azt mondta a titkárnő, „ha lesz ideje, megcsinálja őket”. Én értem, hogy új meg minden, de mégis mit csinál, ha nem az órarendünket?! Két napja elkezdődött a tanítás, akkor mi lehet ennél fontosabb? Azért remélem, még a héten kiderül, nem csak karácsonykor lesz legközelebb „ideje”.

Miközben az épületek között ácsorogtam, és azon gondolkoztam, mitévő legyek, megláttam Mélaine-t, akivel első év óta nagyon jóban vagyok, csak alig látom, mert nem nagyon jár órára. Meg is lett az eredménye, elmesélte, hogy megbukott, évet kell ismételnie, úgyhogy most alattunk jár. Közben Adele is csatlakozott hozzánk, vele tavaly év végén ismerkedtem meg, ő is jó arc, de kiderült, hogy nem egy csoportban leszünk, ő az estiekre jelentkezett. Valahogy mindig így vagyok a jófej emberekkel, az élet más irányba tereli őket meg engem. Bezzeg, akit nem bírok, azzal mindig egy csoportba kerülök, mert miért is ne. Még volt nagyjából négy óránk 2-ig, a következő óráig, beszélgettünk, aztán elsétáltunk a könyvtárba jobb híján.

Óra előtt még Borit is fel tudtam hívni az internet segítségével, úgyhogy nagyon boldog voltam, mert vele azóta nem is beszéltem, mióta visszajöttem Lyonba, és azért eléggé hiányzik a kishúgom.

A mai második órám 2-kor kezdődött, szerencsére itt megjelent a tanár, és állította, hogy a reggeli óraelmaradás nem az ő hibája, ott másnak kellett volna jönnie. Ez az óránk Anthropologie du développement et de l’environnement (Fejlődés- és környezetantropológia), aminek a címe talán érdekesen hangzik, de az biztos ,hogy megvan a tantárgy, amit egész félévben utálni fogok. A tanárt nagyon szeretem, egy román nő, nagyon aranyos, de szegény tanításban annyira nem top. Megpróbált egy diavetítést összerakni, ami annyiból állt, hogy fehér alapon random fekete mondatokat vetített ki, amiknek általában semmi köze nem volt ahhoz, amiről beszélt. Majdnem egész órán keresztül arról beszélt, hogy hogyan érintkezik az ember a környezetével és néha kivetített képeket fákról. Nem nagyon figyeltem őszintén szólva, mert már az első negyedórában rájöttem, hogy ez nem az én műfajom. Csak azt nem tudom, vizsgázni hogyan fogok belőle.

Óra után mentem is haza egyből, itthon kicsit pihentem, aztán elmentem a parkba futni. Nagy szenvedések árán, de lenyomtam a mai edzést, 7 km, plusz erősítés. A hatvan felülés nem esett jól most, őszintén szólva. A park viszont még mindig gyönyörű, és nagyon sokan futnak, ez erőt ad.


Este JB-vel összedobtuk a vacsit, nem vittük túlzásba, salátát csináltunk meg mini-szendvicseket, de finom volt nagyon. Ennyi volt a keddi napom, igazából olyan fáradt vagyok a futástól meg mindentől, hogy szerintem nem lesz gond az elalvással. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése