2015. január 30., péntek

Le 29 Janvier 2015

Ma reggel felkeltem korán, hogy legyen időm cigit tekerni és leszaladni a boltba tejért, mert ha ezek nincsenek meg, akkor már nem lehet olyan jó az ember napja… Aztán 9-kor el is indultam órára, sok kedvem mondjuk nem volt, de rávettem magam, még a zuhogó eső ellenére is. Odaértem nagy nehezen az egyetemre, a terem előtt néhány politológus ácsorgott, akik velem vannak ezen az órán, az ajtóra pedig egy papír volt kiragasztva, hogy sztrájk van. A többiek mondták, hogy nem lesz tanár, mert sztrájkolnak. Nekem nem kellett többször mondani, azzal a lendülettel hátat fordítottam, és hazamentem. Én biztos nem fogok ott állni a terem előtt és azon vitatkozni, hogy van-e tanár vagy nincsen. 

A villamoson azért megnéztem az emailjeimet, de semmit nem kaptunk, hogy az óra elmaradna… De hát sztrájk van. Amúgy a sok-sok doctorat óraadó tanár sztrájkol (akik amúgy az óráim 60%-át tartják), mert szeptember óta nem kaptak se szerződést, se fizetést. Tehát egy félévet tanítotak, úgy hogy nem kaptak érte semmi pénzt, sőt még csak papírt sem arról, hogy ott tanítanak, de azért nekik a képzésükhöz járó beiratkozási díjat be kellett fizetniük az egyetemnek… Úgyhogy most sztrájkolnak szerencsétlenek, remélem valamit elérnek, bár egyelőre elég reménytelennek látszik a helyzet.

Lényeg a lényeg, én hazajöttem, út közben vettem egy croissant magamnak és egyet Luunak. Mikor hazaértem, Luu még aludt, úgyhogy szépen csöndben leültem az ágyamra és megreggeliztem rendesen. Elég jól esett a croissant végre, elég régen (na jó, hétvégén) ettem. Nem sokkal később felkelt Luu, rácsodálkozott, hogy mit keresek itthon. Elmeséltem neki a sztorit, ő mondta hogy oké, aztán megkért, hogy délután menjek el vele az egyetemre valamit megkérdezni. Tanulnom kellene, de csak nem lesz több egy óránál, egy kis mozgás meg nem árt.

Olyan fél 4 körül el is indultunk, természetesen Luu félúton jött rá, hogy nem hozta a diákigazolványát, ami nélkül elvileg nem engednek be a rendőrök, de mindegy, próbáljuk meg, hátha. Legnagyobb meglepetésünkre, ma nem kellett diákigazolvány, ahhoz, hogy bemenj, „today is free” (ma szabad), mikor Luu magyarázkodni kezdett. Beszéltünk megint a nemzetközi osztályos nővel, aki most sem volt hajlandó angolul megszólalni, ráadásul még velem is elkezdett értetlenkedni, mikor kérdeztem valamit, pedig én franciául beszéltem.



 
Ezután még elmentünk nyomtatni, meg a postára, meg a Bellecour-ra képeslapot venni, egy szóval úgy elhúzódott a délután, hogy este fél 7 volt, mire hazaértünk. Nagyszerű. Elég mérges voltam Luu-ra, amiért nem bírja magának elintézni a dolgait, de azzal nyugtattam magam, hogy már csak néhány napot van itt, utána ugyanis Spanyolországba megy, és ott lesz nagyjából egy hétig. Legközelebb február 13-án találkozom vele, Párizsban. Kitaláltuk ugyanis, hogy a téli szünetből néhány napot Párizsban töltünk. Találtunk egy srácot aki olcsón felvisz engem autóval meg egy buszt 20 euróért, úgyhogy egész jó pénzből megússzuk az egészet, ha sikerül jó szállást találnunk. Na de ez most mindegy is. Luu azzal kiengesztelt, hogy tekert nekem 9 cigit és megcsinálta a vacsorát, ami eszméletlen finom volt, halat sütött. 3 euróért vette a Carrefour-ban, én ezentúl ilyenen fogok élni, mert nagyon egészséges és tényleg nagyon finom. A tanulásomat eléggé elhalasztottam, de igazából csak néhány cikket kell elolvasnom, majd holnap reggel lesz egy kis időm remélhetőleg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése