2017. január 6., péntek

VizsgaidőSUCK: 3-6 Janvier 2017

Kedden (03/01), egész nap tanultam. A héten csak ilyen könnyen elkészíthető, „bedobom a mikróba és kész”-típusú kajákat eszem, nincs időm főzni. Néha csinálok hozzá egy salátát. Holnap, aztán holnap után és pénteken is vannak vizsgáim, még egyikre sem tanultam túl sokat, főleg a beadandóm miatt, amit szintén péntekig meg kellene írnom. Nem állok vele annyira rosszul, de a három vizsga mellett elég necces.
Délután elmentem a szerb kislányokért – nekik már el is kezdődött a suli –, iszonyatosan örültek nekem. A nagyobbik Szerbiában töltötte a karácsonyt, a nagymamájánál, a kisebb nővérével. A legidősebb és a legkisebb lány pedig itthon maradtak a szüleikkel. Illetve ők is utaztak kicsit, Olaszországban síeltek.
A suliból hazavittem őket, a nagyobbik ki is találta, süssünk kalácsot. Mintha az egyik pillanatról a másikra menne. Végül megegyeztünk egy brownie-ban, mert annak legalább tudtam a receptjét, és szerintem az kicsit egyszerűbb, mint kalácsot sütni. Mire végeztünk a sütögetéssel és a díszítéssel (mindenáron cukros tejfölt és kekszet akartak a tetejére tenni), már lefekvés-idő volt, úgyhogy gyorsan vittem a kicsit fürödni, aztán amíg mesét olvastam neki a nagy is zuhanyozott, és végül mire az apukájuk jött jóéjt-puszit adni, már mindkettő az ágyban volt.  
Én hazafelé felhívtam Danit, aztán egész éjjel tanultam még, a holnapi vizsgámra.



Szerdán (04/01) volt a legnehezebb vizsgám, eléggé izgultam miatta. Anthropologie du développement et de l’environnement (fejlődés- és környezetantropológia), ez a tárgy neve, röviden összefoglalva mindenféle elméletről tanultunk, amelyek a globális felmelegedéshez vagy a fenntartható fejlődéshez köthető, ezen kívül a környezeti katasztrófák hatásairól, kiket érintenek, az emberek hogyan keverednek ki ezekből a súlyos helyzetekből, stb. Őszintén szólva engem ez a része nem annyira érdekel az antropológiának, de ott voltam az összes órán, figyeltem. A vizsga előtt találkoztam Julie-vel és Anne-Elisabeth-tel, akik úgy köszöntöttek, hogy „On a eu 17!” (17-et kaptunk!), ugyanis ennyi lett az egyik közös beadandónknak az eredménye. Ráadásul az egyik legszigorúbb tanárunk javította, úgyhogy nagyon büszkék voltunk magunkra.  Ez a kis öröm meg a két szál cigi segített kicsit leküzdeni a vizsga előtti stresszt. Miután kiderült, hogy Julie is csak hétfő óta tanul, teljesen megnyugodtam, egyáltalán nem vagyok kevésbé felkészült, mint a csoporttársaim. Ca va bien se passer. (Jól fog sikerülni.) Ez lett a vizsgaidőszakban az antropológia-szak hivatalos mondata, mindenki ezt hajtogatja, hogy magát, vagy a többieket megnyugtassa. És végül is, működik, mert ez a vizsga egyáltalán nem volt annyira nehéz, mint számítottunk rá. Remélem átmentem, az látszik, hogy nagyon tanultam, mert vagy hatféle elméletet és antropológust beleírtam.
Vizsga után kicsit pihentem otthon, megebédeltem, megnéztem egy Szex és New York részt, aztán befejeztem a beadandómat végre, mert kiderült, hogy papíron kell leadni pénteken reggel 8-kor, úgyhogy nem volt mese, kénytelen voltam megírni. Elég összecsapott lett, de c’est la vie (ez van), ez most így sikerült. Azért remélem, a tanár értékelni fogja, szerintem kicsit sikerült túlszárnyalnom az elvárásait.



Csütörtökön (05/01) csak délután 4-kor volt a vizsgám, Mondes Urbains (városantropológia). Erre igazából a mai délelőttön kívül nem is tanultam máskor, egyrészt, mert alig volt megtartva óránk, másrészt, mert azon a néhány megtartott órán is alig vettünk valamit. Julie jegyzete is csak összesen 13 oldal lett, amit átküldött nekem, és amiben elvileg minden benne van, amit tudni kell. Persze, el kellett volna olvasnunk kb. 10 párszáz oldalas könyvet a félév alatt, de mivel minden órára ennyit kéne olvasnunk, és a kutatásainkhoz is idő kell, általában kihagyom a kötelező olvasmányokat. Eddig mindig sikerült azok nélkül levizsgáznom, bár nem tagadom, nagyon hasznosak lennének. Végül elég nagy mázlink volt, mert elég könnyű kérdést adtak a vizsgán, konkrétan az egyik saját kutatásunkra támaszkodva kellett válaszolni rá, amit a félévben csináltunk. Én így a lyoni belső udvarokról írtam, mert az volt az a témánk, ami a legjobban illik a város-témába. Este 7 körül hazaértem, gyorsan megvacsoráztam, aztán folytattam a tanulást, a holnapi vizsgám nagyon durva lesz, ráadásul 8-kor kezdődik.




Péntek reggel felkeltem kb. 5-kor, hogy át tudjam még nézni az anyagot, vizsga előtt. Anthropologie politique (politika-antropológia). Iszonyatosan nehéz tárgy, ráadásul én alig jártam órára, mert ugyanakkor volt, mikor Soarez fogadott a brazil jelentkezéssel kapcsolatban, és az 1-2 órás várakozások miatt mindig lekéstem az órát. A tanárunkat nagyon szeretjük, szemináriumon iszonyatosan lelkes és eszméletlen okos, csak az előadásai halál unalmasak. Általában Jugoszláviát használta példának a különböző nemzetiségi- és kisebbségi-kérdéseknél, ami nekem elég jól jött, mert valamennyire ismerem a helyzetet – mindenképpen jobban, mint a francia szaktársaim, akik még a térképen sem tudják elhelyezni. Azért rendesen paráztam vizsga előtt, mert tényleg nagyon sok anyag volt, és egyszerűen lehetetlen volt mindent megtanulni. Ezzel így volt Julie is, aki közölte velem, hogy ő tegnap este kinyitotta a jegyzetét, aztán azzal a lendülettel be is csukta, mert annyira mission impossible-nek tartotta az egészet. Ennél legalább egy fokkal jobban álltam, én átolvastam kétszer-háromszor. Végül szerencsénk volt, mert elég globális kérdést kaptunk, a kisebbségekről, én pedig olyan esszét írtam, hogy mikor Anyának meséltem, tátva maradt a szája, annyira jónak találta. Hát, meglátjuk, mit gondol a tanár, de megbukni biztosan nem fogok ebből. 

És végre lement a vizsgaidőszak nagyobb része. Már csak egy vizsgánk van, kedden, de ott használhatjuk a jegyzeteket, ezen kívül egy beadandó, de az is csak 1-2 oldal az én részemről, mert csapatmunka. Úgy döntöttem ezt meg is ünneplem egy futócipő-vásárlással, úgyhogy a pláza felé vettem az irányt. A metrón összefutottam a görög szaktársammal, Helenával, aki szintén a plázába ment. Megkért, hogy menjünk együtt körömlakkot venni, ennél jobb ötlete nem is lehetett volna. Szerintem semmit sem szeretek jobban, mint körömlakkot válogatni. Vettünk egy-egy körömlakkot, közben kibeszéltük az összes vizsgát és az összes tanáromat, elmeséltük egymásnak a karácsonyi szünetünket – szegénynek Lyonban kellett maradnia, mert január végén repül Dániába, és egyszerűen nem volt pénze hazamenni Ciprusra, ott laknak a szülei. Szóval, egész jó kis délutánt töltöttünk együtt. Én vettem egy csodálatos futócipőt, ami majdnem minden szempontból tökéletes – az egyetlen és legnagyobb hibája az, hogy rózsaszín, de úgy látszik valamiért a női futócipők 90%-át Barbie-babáknak tervezik. Aztán hazamentünk.

Gyorsan megebédeltem, beszéltem Anyával, aztán ledőltem egy kicsit aludni, a babysitterkedés előtt. Helena és Anya is mondta, mindenképpen aludjak, mert borzasztóan nézek ki. A szemeim vörösek és karikásak voltak, alig aludtam pár órát a héten a vizsgák miatt. Le is feküdtem 2-kor, beállítottam az ébresztőmet 4-re, hogy legyen időm összekészülődni. Kicsit később arra ébredek, hogy sötét van, és nem szól az ébresztő. Pánik. Ránézek az órára: 19:20. Mi a fene?! Van három nem fogadott hívásom a szerbektől – csodálkozom? Hirtelen azt sem tudtam, mit csináljak, még soha életemben nem aludtam el így. A nagy pánik közepette írtam egy sms-t nekik, ami nagyjából annyiból állt, hogy „Úristen, elaludtam, jézus, ne haragudjatok, nagyon sajnálom, úr isten, nem szólt az ébresztőm…”. Aztán felhívtam Danit, a sírás határán állva, remegő hanggal, hogy szerinte most mégis mit csináljak?! Szerencsére ő egy fokkal nyugodtabb volt, vigasztalt kicsit, de a lelkemre kötötte, hogy felhívom a szerbeket, mert egy sms nem intéz el semmit. Persze, ez logikus, de nem akartam sírva telefonálgatni velük. Letettem Danit, tárcsáztam a szerbeket, Sara vette fel, a legidősebb lány, neki gyorsan elhadartam, hogy mi történt, ötvenszer bocsánatot kértem, és megígértem, hogy nem fog ilyen többet előfordulni. Ő mondta, hogy hát az iskolából telefonáltak, mikor nem ment senki a lányokért, így az apukájuk gyorsan elment autóval. Szóval hatalmas tragédia nem történt. Természetesen már nem mentem át hozzájuk, fél 8 is elmúlt, mikor telefonáltunk. Letettük, de én még mindig borzasztóan éreztem magam. Később az anyuka reagált az smsemre, annyit hogy „Nem baj, Sári”. Remélem, nem haragszanak nagyon. Megvártam Danit, aztán 10-kor lefeküdtünk aludni, mert ő nagyon fáradt volt, és meglepő módon én is egyből elaludtam. Nagyon ki lehettem merülve, nem tudom mikor volt ilyen utoljára, ma összesen kb. 16 órát aludtam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése