2017. január 8., vasárnap

Pihenő hétvége: 7-8 Janvier 2017

Szombat reggel már valamivel könnyebb szívvel keltem, bár akkor sem tudtam kiverni a fejemből egész nap, hogy tegnap ott hagytam a gyerekeket az iskolában – mégis hogy lehet ennyire fáradt valaki?! 
Új cipők, új célok - és a lyoni jég.
Reggeli után gyorsan elszaladtunk vásárolni, aztán Dani elkezdett tanulni, én pedig ebédet csináltam. Nagyon könnyű ebédet dobtam össze, hogy utána el tudjak menni végre futni – már nagyon vártam, több, mint egy hónapja nem voltam. Kora délután külön váltunk, Dani elment az anyukájával (aki most Lyonban van egy hétig) a városba, én pedig lefutottam a Bellecour-ig és vissza. 5 km. Nem akartam többet futkosni, mert holnap is szeretnék menni. Amúgy nagyon szép volt a város, jó visszajönni, még akkor is, ha hideg van. A Bellecour melletti híd lábánál a kis vizes- szökőkutas- valamik teljesen be vannak fagyva, bár hó nem esik.
ilyen volt a napsütésben a Rhone-part
Futás után gyorsan lezuhanyoztam, aztán elkezdtem a vacsorát csinálni, mert meghívtuk Dani anyukáját és a barátnőjét, Nathaliet is – vele szoktunk néha év közben találkozni, ő is Lyonban lakik. 
királylány lettem
Főztem egy sütőtökkrém-levest, aztán másodiknak leveles-tésztából készült kis tarteletteket csináltunk Danival, meg két féle salátát hozzá. Mondjuk, a vacsi 80%-át én raktam össze, mert Dani az anyukájával és Nathalieval egyszerre jött haza végül, nem lett volna időnk sokáig bíbelődni vele. Nagyon jól sikerült az egész vacsora, finomakat főztünk. 
A desszertet pedig Nathalieék hozták, egy galette des rois-t. Ez egy torta, ami egy francia (keresztény) hagyományhoz kötődik. Január 6-án van Vízkereszt – amit én csak onnan ismertem, hogy akkor kell kidobni a karácsonyfákat – amikor Jézus megjelenését ünneplik a keresztények. A franciák ezt úgy ünneplik, hogy ez előbb említett galette des rois-ban elrejtenek egy kis figurát (fève franciául), amit meg kell találni, aki pedig megtalálja, az lesz  a király/királynő arra az estére. Hát nekem olyan szerencsém volt, hogy életem első galette-jében megtaláltam a figurát, úgyhogy egész este hordhattam a csodálatos koronámat.



ez pedig a Galette des rois és a kis figura



Vasárnap nagyon laza napot tartottunk. Szerencsére még maradt a tegnapi tortából, úgyhogy azt ettük reggelire. Aztán én elmentem megint futni, most a parkban mentem 5 km-t, nagyon szép volt. Dani tanult egész délelőtt, ő január végén vizsgázik majd. Délután 4-5 körül pedig átmentünk Nathalie-hoz, most ők hívtak át minket uzsonnázni, Dani anyukája palacsintát sütött, és kakaót ittunk hozzá. Ez a kis édesség elég jól jött a futás után. Beszélgettünk velük jó sokáig, aztán 7-8 fele hazaindultunk, mert közben megérkezett JB, és Dani még mindenképpen akart vele találkozni, mielőtt visszamegy az INSA-ra. Együtt vacsoráztunk, hárman, és JB-től megkaptuk a karácsonyi ajándékainkat is. Kaptunk egy-egy kötött zoknit, amit a nagymamája varrt. Én is odaadtam neki a nyuszis bögrét, amit festettem neki otthon, nagyon örült neki. Nagyjából ennyi volt a vasárnap, nem történt túl sok érdekes dolog ma. 
ez pedig a park mostanában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése