2018. szeptember 5., szerda

Soutenance, avagy az első szakdolgozat-védésem


A szakdolgozat-írás előzményeivel kezdeném a történetet, ugyanis már az sem ment teljesen zökkenőmentesen. Nálunk (nem tudom, ez mennyire általános Franciaországban, mindenesetre ezen a szakon így van), alapszakon nem kellett diplomamunkát írni, viszont a mester első és második évében is elvárnak egy-egy ilyen munkát. Első évben ez maximum 50 oldalnyi kutató- és terepmunka összefésülése, második évben már kétszer ennyit kell írni. A témaválasztás nálam viszonylag könnyen ment, egyik tanárom vetette fel, hogy írjak a brazíliai magyar közösségről, ha már úgyis vannak ismerőseim. Én pedig beleástam magam a témába, sok érdekes dolgot találtam, mind a szakirodalomban, mind később a terepen (Curitibában és Sao Pauloban). Portugálul és magyarul kutattam, de a szakdolgozatot franciául kellett megírnom.

A problémák akkor kezdődtek, amikor már Brazíliában konstatáltam, hogy a lyoni tanáraim nem válaszolnak az e-mailjeimre, mindegy milyen okból (témavezető-keresés, követelmények, határidők), kinek (titkárnőtől elkezdve a tanszékvezetőig) és hányszor írok. Végül, miután tényleg senkit nem értem el, kénytelen voltam a szaktársaim útmutatásai és a személyes tapasztalataim / megérzéseim alapján, teljesen egyedül lezavarni a kutatást és megírni a szakdolgozatot. Nagyjából négy-öt hónapnyi kutatómunka és egy hónapnyi kemény írás után megszületett a mű, amit aztán Brazíliából hazatérve egyből leadtam a lyoni egyetemen. Ekkor a titkárnőtől ígéretet kaptam, hogy egy héten belül kerít nekem egy témavezetőt, ugyanis még a lyoni évkezdés előtt elmentem, így nem tudtam személyesen megkeresni senkit, e-mailben pedig lehetetlen volt ugye. Az egy hétből egy hónap lett, végül egy kétségbeesett e-mailemre - amit elküldtem kb. 10 tanáromnak (köztük a tanszékvezetőnek), a titkárnőnek -, jelentkezett a politikaantropológia-tanárom, majd ő vállalja. Őszintén szólva, sok reményt nem fűztem hozzá, hogy alaposan elolvassa az irományomat, mivel roppant elfoglalt ember, így különösebben nem izgultam a védés miatt.

Szóval ezek voltak az előzmények. Annyit tudtam, hogy szeptember 5-én 12-kor fogok sorra kerülni, 10 percem lesz bemutatni a szakdolgozatot, aztán 35 perc kérdésekre a két jelen lévő tanártól, akik az én esetemben a témavezetőm (Dimitrijevic) és egy brazil tanárom (Santiago) voltak. A végén kiküldenek, aztán visszahívnak és elmondják a jegyet. Ezen információk lényegi része (hogy hogyan zajlik a védés pontosan) szintén a szaktársaimtól származott, hivatalos tájékoztatást ez ügyben sem kaptam. Mivel ismertem mindkét tanárt régebbi óráimról, egyáltalán nem izgultam előre, nagyon szerettem őket is és az óráikat is. Lazák, és nagyon okosak mindketten. Az pedig különösen megnyugtatott, hogy egy „igazi” brazil is végighallgatja majd a védést.

A Jour J-n, azaz a nagy napon aztán minden bajom volt persze, pedig nem vagyok annyira izgulós, de ezen most tényleg nagyon sok múlott. A szakdolgozatomra kapott jegyem dönti el ugyanis a második félévemet (M1-en), és attól tartottam, hogy ha valami nem stimmel, évet kell ismételnem, az pedig most nagyon nem hiányzik. Fél 12 -kor már az egyetemen voltam, megtaláltam néhány csoporttársamat, beszélgettem velük kicsit, aztán délre odaálltam a témavezetőm irodája elé, ahol maga a védés volt. Közben a folyosón lévő irodákból ki-be jöttek szaktársaim, néhányan védés előtt izgultak, néhányan már csak a jegyre vártak. Az egyikkel szóba is elegyedtem, és kiderült, valami rokona révén tud néhány szót magyarul, ezért elkezdett nekem random szavakat mondogatni, mint a kutya vagy az erős paprika. Pont ez hiányzott most.

12:06-kor végre kinyílt az iroda ajtaja, Dimitrijevic behívott, leültetett, csak Santiagot kell megvárni. Miután tíz perc után még mindig nem jelent meg, megpróbáltuk először telefonon, majd a titkárnőn keresztül elérni. Semmi. Végül 45 perc késéssel érkezett meg, nem tudom, hogy azért, mert brazil, vagy azért mert egy másik védés csúszott. Hivatalosan az utóbbival magyarázták. Én addigra már olyan durván rosszul voltam, hogy semmire nem bírtam koncentrálni, azért imádkoztam, hogy csak legyen már vége. Dimitrijevic megpróbált velem beszélgetni Brazíliáról meg a jövőbeli terveimről, de az idegesség miatt neki is csak tőmondatokban voltam képes válaszolni. Szerintem életemben nem izgultam még ennyire, pedig tényleg nem szoktam feleslegesen stresszelni, még vizsgák előtt sem.

Elkezdtük. Dimitrijevic azt mondja: „Na, akkor lesz 10 perce, hogy olyan dolgokat mondjon a kutatásáról, amiket nem olvashattunk a dolgozatában, aztán pedig ossza meg velünk, hogy mik a tervei a mesterszak második évére.” Én itt egy kisebb sokkot kaptam, ugyanis tökre nem erre számítottam / készültem fel. Sok időm nem volt lefagyni, kénytelen voltam elkezdeni improvizálni, és mondani mindent, ami hirtelen eszembe jutott. Csak címszavakra emlékszem a mini-előadásomból, de abban teljesen biztos vagyok, hogy nagyon össze-vissza volt, és szerintem nem beszéltem 5 percnél többet (mondjuk, ez nem hiszem, hogy probléma volt a 45 perc csúszást nézve). A végén ránéztem a témavezetőmre, közöltem, hogy befejeztem, nem szeretnék többet beszélni.

Úgyhogy átvették ők a szót. A brazil, Santiago kezdte. Először is gratulált, mert nagyon igényes, szép munkát adtam be. Aztán elmesélt egy történetet, ami eszébe jutott, mikor a kezébe vette a dolgozatomat. Ő Rio de Janeiro-ban nőtt fel, és kiskorában volt egy könyv, ami nagyon nagy hatással volt rá. Ezt a könyvet egy magyar emigránstól kapta, és az volt a címe, hogy… (én itt akaratlanul közbeszóltam és befejeztem a mondatot, mert biztos voltam a folytatásban) A Pál utcai fiúk. Később odaadta a könyvet a gyerekeinek, akik szintén imádták. Ez egy nagyon kedves emlék neki azóta is, és mindenképpen meg akarta velem osztani. Én onnan tudtam, hogy ez az a könyv, hogy a braziloknál valamiért nagyon híres Molnár Ferenc regénye, én is többször találkoztam vele mindenféle formában. Aztán beszélt még kicsit a szakdolgozatomról, megdicsérte az írásképemet, azt mondta, nagyon szépen fogalmazok és könnyen olvasható az egész – ennek iszonyatosan örültem, ugyanis senki nem olvasta át mielőtt beadtam, nem volt rá idő, és féltem, hogy sok hiba lesz benne.

„Látszik, hogy sikerült beilleszkednie Brazíliában. Ugyanis sok olyan kifejezést vagy szót használ franciául, ami igazából ezen a nyelven nem létezik, csak portugálul. De félre ne értse, ez nem hiba, sőt, nagyon jól mutatja, hogy mennyire beleolvadt az ottani közegbe.” – tette még hozzá Santiago, Dimitrijevic pedig mosolyogva bólogatott. Befejezésül Santiago felvetett még néhány (iszonyatosan érdekes) javaslatot, hogy hogyan folytassam ezt a kutatást idén, majd átadta a szót Dimitrijevicnek. Ő azzal kezdte, hogy nagyon gratulál, mert ez teljesen az én érdemem, ő semmit nem segített (persze, mivel nem válaszolt egy e-mailemre sem), és kicsit félt is, hogy milyen munkát fog így kapni, de nagyon boldog, hogy ennyire alapos és érdekes kutatást hoztam össze. Ő is elmondta, mivel tudnám még kiegészíteni ezt a dolgozatot idén, abban mind a ketten egyetértettek, hogy ezzel a témával foglalkozzak, mert szerintük nagyon érdekes és van benne potenciál. Én közben azt gondoltam magamban: „milyen jó, hogy ez a két nagyon okos tanár azt akarja, hogy folytassam ezt a dolgozatot, így már biztosan nem fognak velem évet ismételtetni”, tényleg ettől féltem a legjobban.

Mikor befejeztük a közös brainstormingot, kiküldtek a folyosóra, hogy eldönthessék a jegyemet. Itt már teljesen megnyugodtam, tudtam, hogy 10-nél kevesebbet nem kapok (az lenne a bukás), mert nagyon tetszett nekik, innentől pedig nem érdekelt, hogy hányas. A néhány perces várakozás nagyjából félórának tűnt, nagyon kíváncsi voltam.
Végre kinyílt az ajtó, én visszamentem, Dimitrijevic pedig a következőt mondta: „Úgy döntöttünk, hogy kiváló jegyet kapsz, 16-ot, mert ez tényleg nagyon szép munka volt. Gratulálok.” Santiago is gratulált, én majdnem leestem a székről (még jó, hogy leültem), ugyanis a franciák bár 20-ig osztályoznak, általában a két legjobb jegy, amit adnak az a 16-17 (ennél többet csak a portugál óráimon kaptam a hibátlan dolgozataimra). Szóval ez olyan nagyjából, mintha csillagos ötöst kaptam volna, legalábbis én annak éreztem. Megköszöntem, aztán kitámolyogtam a teremből. Dimitrijevic még utánam szólt, hogy majd keressem a folytatás miatt, adni akar még tippeket és szakirodalmat – de ezt már csak fél füllel hallottam.

Alig tértem magamhoz, fülig érő szájjal jöttem ki az épületből. Láttam a szaktársaimat ugyanott ücsörögni, ahol reggel, de nem akartam odamenni hozzájuk, nem szeretek dicsekedni, és volt ott olyan, akinek nem sikerült jól a védése, most minek toljam a képébe az én eredményemet. Szóval inkább kisétáltam a villamoshoz, és felhívtam Anyát, hogy elújságoljam neki a jó hírt.

Ez a visszajelzés iszonyatosan feltöltött és rengeteg motivációt adott a folytatáshoz. Alapból nem nagyon volt kedvem visszajönni az egyetemre, mert őszintén, már kicsit elegem van a tanulásból, az írásból, szeretnék valami olyat csinálni, aminek rögtön gyakorlati hasznát látom. De így, hogy ezek a borzasztóan okos emberek potenciált látnak bennem és a kutatásomban, hogy szerintük fontos és érdekes ez a téma, és tetszik nekik, ahogy írok, így teljesen más színben látom a világot. Rögtön elkezdtem gondolkozni azon, hogy mit és mikor fogok olvasni, kit válasszak témavezetőnek (Dimitrijevic nagyon elfoglalt és úgy láttam rajta, örülne, ha valaki mást keresnék, mert neki nem lesz elég ideje ezzel foglalkozni, bármennyire is érdekli). Egy szó, mint száz, iszonyatosan boldog vagyok, hogy ilyen visszajelzéseket kaptam, ez tényleg egyetemi pályafutásom csúcsa eddig – és remélem, ennél nem is lesz lejjebb. A jegy most sem érdekel annyira, sokkal jobban örülök a szóban elhangzott dicséreteknek, azokat teljesen az agyamba véstem, hogy később legyen miből erőt meríteni. Szóval, akkor munkára fel, van nagyjából 6-7 hónapom összehozni egy még ennél is izgalmasabb kutatást. :)

az egyetem főépülete
(sajnos a védésem nem itt volt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése