2017. május 5., péntek

Mindjárt vége: 5 Mai 2017

Eredetileg a múlt héten akartam megírni ezt a bejegyzést, egy nagy előadássorozat után, aminek mi voltunk a főszereplői, diákok, és kicsit ennek a három évnek a végét jelölte. Szinte még meg is hatódtam a végére – bár az lehet, a vörösbor és a stressz együttes hatása volt inkább. De végül sehogy sem jött az ihlet, más dolgom is volt, ezért csak most olvasható ez az egész.
Igazából most az van, hogy nagyon közeledik ennek a három évnek a vége, nagyon érzem, hogy lezárul egy korszak, és egy új kezdődik, nagyon félek, hogy valami az utolsó pillanatban félre siklik, és nagyon sok dolgom van – igazából részben ezért nem írok gyakrabban. Már csak egy hónapom maradt Lyonban, így Franciaországban is, kicsit fel kell készülnöm, hogy aztán 3 hónap múlva nem ide jövök „haza”, hanem egy harmadik otthont teremtek magamnak, egy harmadik országban – és egy második kontinensen. Mondjuk, ilyen kijelentéseket még mindig félek leírni, amíg nincs a kezemben a vízumom és a repülőjegyem, de remélhetőleg minden menni fog, mint a karikacsapás.
Tehát, megpróbálom leírni, mi történt, mióta legutóbb írtam.
A húsvéti szünetben végül egész héten beteg voltam, nem múlt el 1-2 nap alatt ez a kimerültségből fakadó izé. Nem voltam azért halálomon, de mondjuk futni nem tudtam elmenni, és ez iszonyatosan megviselt, mivel azon a héten hét ágra sütött a nap. Miután meggyógyultam persze két hét esős időszak és 10 fokos lehűlés következett, akkor meg azért nem tudtam menni. Jobb híján, tanulgattam, pihengettem, főzőcskéztem a szünetben. Dani pénteken jött haza Ciprusról, a hétvégét nagyjából együtt töltöttük, aztán a következő héten sem tudtam tőle megszabadulni, mert neki még szünet volt, és kb. ideköltözött. Mondjuk ennek JB (aki közben visszatért 1-2 hétre, amíg vizsgázik) irtózatosan örült, szerintem nagyon hiányzik neki a fiú-társaság néha. Úgyhogy itt éldegéltem egy hétig két pasival, akikből az egyik azért nem csinált semmit, mert neki még szünet van, a másik meg azért, mert ő vizsgázik. Oké, néha kinyitották a könyveiket. Én eközben rohangáltam egyik óráról a másikra, előadást szerveztem, filmet vágtam és olyan szinten stresszgombóc lettem, hogy szerda este 9-kor majdnem sírva jöttem haza, hogy „miért kell nekem még ezt is megcsinálni?!” – egy csoportmunka elhúzódott szokás szerint, és nekem kellett utolsó pillanatban megmentenem. JB tanult, Dani vígasztalt. Aztán megcsináltam a dolgom, és már tényleg majdnem vége volt.
A Rhone-part, mikor süt a nap
Az április 27-e egy különleges nap volt ebben az évben, ugyanis ez lett az úgynevezett Journée de restitution, avagy „Összegző-nap”. Hogy mit összegeztünk? Év elején az egész szak feloszlott 7 csoportra, és hét különböző partnerrel dolgoztunk, különböző témákban. Nekünk a villeurbannei kulturális központ volt a partnerünk, a Rize, akiknek „segítettünk” egy kiállítás létrehozásában, és a munkánk nagyjából annyiból állt, hogy parkokban figyeltük az embereket, interjúztunk, és utána leírtuk a megfigyeléseinket. Később ebből csináltunk egy filmet – ami borzalmasan rossz lett (mivel egyikünknek sincs fogalma arról, hogyan kell filmet csinálni). De, ez az egész film-dolog egy másik fejezet, én mindig ideges leszek, ha beszélni kell róla, úgyhogy most inkább nem mennék bele. Itt most nem ez a lényeg, hanem az összefoglalós nap. Ami pedig egy remek alkalom lett volna, hogy kicsit összerántsa az egész csapatot így harmadik év végére, és részben ez is történt igazából. Én végig Julieékkel mászkáltam, sokat dumáltunk, és időről időre odacsapódott hozzánk még néhány ember, akikkel szintén jól kijöttünk. Kicsit osztálykirándulás-feeling volt, sokat beszélgettünk, nevettünk, mindenünket megosztottuk a másikkal – én például odaadtam Simonnak a reggelim felét, amivel kb. az életét mentettem meg, és Julieéknek pedig a sodort cigijeim kétharmadát, mert ők „elfelejtettek” hozni. Sajnos, a szaktársaim nagy része teljesen leszarta (bocsánat, de tényleg) az egészet, az előadások között ki-be járkáltak, beszéltek, nem figyeltek oda, aztán persze ahogy az övék lement el is húztak haza. Nulla közösségi élet, nulla respekt, nulla empátia. És még ők hívják magukat antropológusnak. Ezen a viselkedésen mi eléggé felháborodtunk, mert végül is velünk szemben volt tiszteletlen az egész. Az én csoportomé volt például a legutolsó előadás, amire már csak kb. 20 ember maradt a 90-ből. Nem mintha büszke lennék a prezentációra, az is a filmünkkel volt egy színvonalon.
Ez a nap tényleg ilyen záró-nap volt, a tanárainkkal is egészen közel kerültünk, végre egy alkalom, hogy órán kívül lehet velük beszélgetni. Ki is használtuk, elsoroltuk minden bajunkat, és ők is nekünk. Nem könnyű egyik oldalnak sem, nekünk ez az utolsó év katasztrófa volt, mert tanrendet váltottak és mi voltunk az első évfolyam, ami azt eredményezte, hogy túl sokat követeltek, de ők sem tudták pontosan, hogy mit várnak el, és a végén mindig mi szívtuk meg. A tanáraink pedig, akiket kicsit is érdekel a diákok sorsa, két tűz között álltak: rajtuk csattant a mi elégedetlenségünk, ugyanakkor képtelenek voltak érdemben javítani a dolgokon, mert a szak vezetését nem érdekelte a pattogásuk. Az egyik tanárunk elmesélte, hogy neki konkrétan rémálmai voltak emiatt. A legrosszabb az egészben, hogy (részben) emiatt nagyon sokan ott hagyják az egyetemet, nem mennek mesterre, és a tanárainkat ez rettenetesen elszomorítja, mert úgy érzik, valamit rosszul csinálnak. Hát, ilyen most a hangulat, vizsgák előtt, elég reményvesztett.
Az est végén már csak hárman maradtunk a diákok közül, Julie, Anne-Elisabeth és én, mi voltunk a bátrak, akik a tanárok és intézményvezetők közé merészkedtek. Egészen laza volt ez a záró-borozás, leginkább a jövő évünkről kérdezgettek, hogy mit szeretnénk csinálni. És megtörtént az újabb teljesen abszurd dolog, amire az ember egyáltalán nem számít. Miután kiderült, hogy magyar vagyok, az egyik intézményvezető hozzám fordul, és azt mondja: „Szeretem a bejglit.” Így. Magyarul. Köpni-nyelni nem tudtam. Nem az lepett meg, hogy magyarul beszél, mert már találkoztam emberekkel, akik egy-két szót tudnak, de az, hogy bejgli?! Ez honnan jött? Később kiderült, hogy a pasi rengeteg dolgot ismer, Tarr Bélától kezdve a tokaji borokig, nagyon érdekelte a magyar kultúra. Nagyjából ezek voltak a legérdekesebb dolgok ezen a napon, a szaktársaim nagy része örült, hogy a vizsgák előtt utoljára együtt voltunk mind, tényleg méltó lezárása volt ez a három évnek, még ha nem is volt tökéletes.
Május első hetén pedig nem történt túl sok izgalmas dolog, azt leszámítva, hogy leadtam az utolsó beadandómat is, írnom többet már nem kell. Ja, igen, nálunk nincsen szakdolgozat, de amennyi melónk volt ebben a félévben, nem is fért volna bele. Jövőre lesz, meg is kell majd védenem. Meg két év múlva is, úgyhogy nem kell irigykedni, nem maradok ki semmiből, don’t worry.
Szóval igen, ezen a héten a szemináriumi értékeléseimet nagyjából letudtam, még egy-két dolog maradt, de az egyáltalán nem sok. A vizsgáimra kell most már készülnöm ezerrel, jövő héten kezdek, szerdán és pénteken vizsgázom, aztán az utána lévő héten, kedden. Így egészen jól eloszlanak a vizsgáim, de azért sokat kell készülnöm, az utolsó kanyarban nem csúszhatok el.

Most megyek is dolgomra, mert a tanulás mellett ugye még dolgozni, főzni, mosni, takarítani, mozogni, egyszóval az élet nem állt meg, csak az óráimnak van vége. Egy hónap múlva már otthon leszek. Bisous
ez az egyetemem főépülete
(ahol én ezer évben egyszer járok)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése